Ministrul Mediului: Vrem s─â repornim industria de reciclare cu ajutorul unei scheme de ajutor de stat de 40 de milioane de euro

in Business 10 August 2018 259 Views

Ministrul Mediului Gabriela Gavrilescu a anunţat ca instituţia pe care o conduce va lansa în luna noiembrie un ghid de finanţare pentru o schemă de ajutor de stat de 40 milioane de euro, destinată repornirii industriei de reciclare.

“Cei care doresc s─â dezvolte afaceri sau au deja afaceri ├«n domeniul recicl─ârii s─â poat─â s─â se retehnologizeze sau s─â ├«┼či completeze tehnologia, astfel ├«nc├ót aceast─â industrie s─â produc─â mai multe locuri de munc─â. Va fi o cre┼čtere de patru ori fa┼ú─â de cele care sunt create la depozitele de de┼čeuri”, a declarat Gabriela Gavrilescu ├«n timpul unei vizite ├«n localitatea Stejaru din jude┼úul Neam┼ú.

Gavrilescu a mai spus că proiectul va fi finanţat din Fondul de Mediu.

De asemenea, ministerul de resort a lansat ├«n dezbatere public─â un proiect de hot─âr├óre du guvern pentru aprobarea bugetului de venituri ┼či cheltuieli al institu┼úiei. Potrivit documentului,┬áveniturile estimate a fi ├«ncasate la Fondul pentru Mediu ├«n anul 2018 se ridic─â la aproape 1,121 miliarde de lei, mai mult dec├ót dublu fa┼ú─â de cuantumul anun┼úat la ├«nceputul anului, respectiv 406,242 milioane lei.

├Än acela┼či timp, valoarea total─â a cheltuielilor estimate a fi efectuate din bugetul Fondului pentru mediu ┼či al Administra┼úiei Fondului pentru Mediu (AFM) ├«n acest an se va situa la 1,231 miliarde de lei, aproape dublu fa┼ú─â de suma anun┼úat─â ini┼úial, de 552,780 milioane lei.

├Än nota de fundamentare a proiectului, din totalul cheltuielilor, cea mai mare sum─â va merge la cheltuieli curente, respectiv circa 1,230 miliarde de lei, fa┼ú─â de valoarea anterioar─â, de 551,541 milioane lei. La acest capitol, 1,198 de miliarde de lei sunt direc┼úionate c─âtre “Alte transferuri”, 679 de milioane de lei alocate categoriilor de proiecte prioritare finan┼úate din Fondul pentru mediu, aproape 520 de milioane de lei pentru proiectele ┼či programele destinate protec┼úiei mediului, finan┼úate din Fondul pentru mediu ├«n anul 2018, iar 23,787 milioane de lei pentru cheltuieli de personal.

De asemenea, suma de 7,861 milioane lei este alocat─â la capitolul “Bunuri ┼či servicii”, ├«n timp ce pentru “Proiecte cu finan┼úarea din FEN postaderare”, Mecanismul financiar SEE, vor fi aloca┼úi 41.000 de lei.

Noua propunere pentru bugetul de venituri ┼či cheltuieli al AFM prevede suma de 1,389 miliarde de lei pentru cheltuieli de capital, respectiv 33,078 milioane de lei pentru cheltuielile curente ┼či de capital ale Administra┼úiei, ├«n cre┼čtere fa┼ú─â de programul ini┼úial, ├«n sum─â de 32,928 milioane lei.

Comentarii

comentarii