VIDEO Mișcarea mașinilor și cea a oamenilor, transformate în energie electrică

in EcoLIFESTYLE 1 February 2018 131 Views

Oamenii au început să fie din ce în ce mai creativi în producerea energiei verzi, iar cele mai bune exemple sunt Capture Mobility, o turbină care captează curentul produs de mișcarea mașinilor, și Pavegen, o companie care captează energia creată de oamenii care joacă fotbal sau pur și simplu pășesc.

VIDEO Mișcarea mașinilor și cea a oamenilor, transformate în energie electrică

Capture Mobility, energie produsă de mișcarea mașinilor

Capture Mobility este un tip nou de turbină de vânt care arată ca o piesă de artă modernă, însă are o utilitate la care puțini s-ar gândi.
Sanwal Muneer, inventatorul turbinei, explică: „Imaginează-ți că stai pe marginea unei autostrăzi foarte aglomerate și simți vântul puternic produs de viteza mașinilor. Imaginează-ți că l-am putea capta pentru a genera energie verde. Exact asta face Capture Mobility”.

Turbina are 1,2 metri înălțime și nu captează doar curentul produs de mașini, ci și razele soarelui, cu ajutorul unor petale solare așezate în partea de sus. Fiecare turbină poate genera 7 Kw pe zi, suficient pentru a furniza curent pentru 24 de ore, pentru o casă de dimensiuni medii.

Green Report Shop Transport ECO

Partea și mai bună a Capture Mobility este că ajută și la curățarea mediului înconjurător, prin captarea noxelor eliminate de mașini. Turbina are inserate filtre speciale care colectează particulele periculoase care cauzează cancer și astm.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Wo4T6GSH_o0]

Pavegen, energie generată de mișcarea oamenilor

Pavegen este o companie care, începând cu anul 2009, a creat 150 de instalații în lumea întreagă, prin care captează energia creată de oamenii care joacă fotbal sau pur și simplu pășesc.

De exemplu, un teren de fotbal din Rio de Janeiro ascunde sub gazonul sintetic 200 de dale cinetice care captează energia creată de jucători. Fiecare dală, groasă de 5 centimetri, produce 7W atunci când este călcată.

În 2016, compania a montat cea mai mare instalație în exterior: 22 de metri pătrați de dale Pavegen pe Connecticut Avenue, la doar câțiva metri de Casa Albă. Pe acolo trec zilnic 10.000 de persoane.

Alte lucrări au fost realizate în Marea Britanie, Statele Unite, Franța, Africa de Sud, Kazakhstan, Nigeria.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_sby4GR0sD8]

Comentarii

comentarii