Misterul din Triunghiul Bermudelor, elucidat de savanți

Acumulările de gaz metan din subsolul marin al Triunghiului Bermudelor ar fi cauza disparițiilor misterioase ale vapoarelor, ale ambarcațiunilor ușoare și ale avioanelor. Experții ruși cred că aceste pungi de gaz metan se sparg violent, iar gazele urcă spre suprafața oceanului, provocând scufundarea vapoarelor și prăbușirea avioanelor.

12_16_triunghi

În zona cuprinsă între Insulele Bermude, Porto Rico și Fort Lauderdale, cunoscută drept Triunghiul Bermudelor, au dispărut de-a lungul timpului numeroase vapoare, ambarcațiuni ușoare și avioane. Până acum, nimeni nu a reușit să elucideze misterul. Se pare însă că un grup de savanți ruși ar fi găsit o explicație științifică pentru acest fenomen, potrivit Agerpres.

Experții cred că, în subsolul marin din Triunghiul Bermudelor, există pungi de gaz metan care se sparg violent, iar gazele degajate urcă spre suprafața oceanului și produc pierderea flotabilității ambarcațiunilor aflate în trecere prin zona respectivă. Similar, atunci când respectivele gaze ajung în atmosferă, pot produce pierderea portanței aeronavelor.

Cercetătorul Igor Ielțov a explicat fenomenul, pentru publicația The Siberian Times:

Triunghiul Bermudelor este un efect al reacțiilor hidraților de gaze naturale, care încep să se descompună activ, gheața metanică trecând în formă gazoasă. Această reacție se produce rapid, ca o avalanșă sau ca o reacție nucleară, eliberând volume uriașe de gaz. Astfel, apa oceanului ajunge să pară că fierbe, iar vapoarele se scufundă pentru că-și pierd flotabilitatea. Același fenomen duce și la suprasaturarea anumitor porțiuni atmosferice cu metan, ceea ce produce puternice turbulențe atmosferice și prăbușirea aparatelor de zbor.

Savanții ruși au mai precizat că același fenomen ar fi responsabil și pentru formarea craterelor în peninsulele siberiene Iamal și Taimir. Acolo, există hidrați de gaze atât în stratul de profunzime, cât și la suprafața solului. Vara, hidrații se topesc, iar gazele explodează, formând cratere.

spot_img

Ultimele știri