UPDATE Mistre╚Ť radioactiv, ├«mpu╚Öcat ├«n jude╚Ťul Suceava

in Slider homepage 21 December 2017 259 Views

Un┬á mistre╚Ť ├«n v├órst─â de trei ani, contaminat cu izotopi radioactivi cesiu-137 ╚Öi cesiu-134 (Cs-137 ╚Öi Cs-134), a fost ├«mpu╚Öcat ├«n zona Luciana, fondul de v├ón─âtoare 17 Botu╚Ö, gestionat de Ocolul Silvic Breaza din cadrul Direc╚Ťiei Silvice Suceava, la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina, a anun╚Ťat, joi, directorul general al RNP-Romsilva, Ciprian Pahon╚Ťu.

 

Conform unei adrese a ANSVSA Bucure╚Öti, nr. 27828/13.12.2017, s-a dispus ca structurile subordonate Ministerului Mediului – Garda de Mediu prin Comisariatul Jude╚Ťean de Mediu Suceava ╚Öi Agen╚Ťia de Protec╚Ťia Mediului Suceava, vor colecta noi probe “├«n vederea determin─ârii radioactivit─â╚Ťii de pe suprafa╚Ťa solului, din ap─â ╚Öi din aer, respectiv de la nivelul plantelor din paji╚Öti ╚Öi p─â╚Öuni, pentru a identifica sursa de radia╚Ťii”.┬á

Ce se ├«nt├ómpl─â cu animalele care tr─âiesc ├«n ÔÇ×zona interzis─âÔÇŁ de la Cernob├«l

De asemenea, acestea ├«mpreun─â cu autorit─â╚Ťile locale vor identifica zonele contaminate pentru interzicerea p─â╚Öunatului ╚Öi a recolt─ârii de mas─â vegetal─â.

Potrivit sursei citate, va continua monitorizarea nivelului de contaminare radioactiv─â la Centrul de recoltare v├ónat Sadova din cadrul Ocolului Silvic Pojor├óta, prin recoltarea a 10 probe ╚Öi efectuarea analizelor pentru urm├ótorii 100 de mistre╚Ťi v├óna╚Ťi cu v├órsta mai mare de 12 luni, conform programului de control ╚Öi monitorizarea ├«ntocmit de DSVSA Suceava.

P─âdurea-zombi de la Cernob├«l: copacii mor╚Ťi, care refuz─â s─â dispar─â

Izotopii radioactivi Cs-134 ╚Öi Cs-137 au fost elibera╚Ťi ├«n mediu ├«nconjur─âtor ├«n timpul testelor cu arme nucleare ╚Öi a unor accidente nucleare, ├«n special dezastrul de la Cernob├«l ╚Öi dezastrul de la Fukushima Daiichi.

Pentru urm─âtoarele c├óteva sute de ani, Cs-137 reprezint─â principala surs─â de radia╚Ťii din zona din jurul centralei nucleare de la Cernob├«l.

├Än cazul de fa╚Ť─â contaminarea era posibil─â doar dac─â v├ónatul ar fi fost consumat.

Testele de radioactivitate se fac pe anumite e╚Öantioane. A fost o ├«nt├ómplare c─â l-am g─âsit. Este primul caz cu care ne confrunt─âmÔÇŁ, a subliniat Ciprian Pahon╚Ťu.

Urșii bruni se reîntorc la Cernobîl după 100 de ani

Comentarii

comentarii