Modelele economice actuale subestimează riscurile schimbărilor climatice

Modelele economice pe care se bazează legislatorii subestimează riscurile economice pe care le prezintă schimbările climatice, conform unui rezumat politic realizat de  Environmental Defense Fund, Universitatea Harvard din SUA și Școala de Științe Economice și Politice din Londra (LSE).

În cadrul raportului, autorii cer Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) să îmbunătățească modul în care explică rezultatele modelelor economice pe măsură ce lucrează la cel de-al Șaselea Raport de Evaluare, pentru a reduce distanța între impacturile estimate științifice și economice ale schimbărilor climatice.

Autorii studiului, Thomas Stoerk de la Environmental Defense Fund, Gernot Wagner de la Harvard University Center for the Environment și Bob Ward de la Consiliul de Cercetare Economică și Socială ESRC au explicat într-un comunicat de presă că impacturile fizice ale schimbărilor climatice nu sunt exprimate în termeni monetari.

„Discrepanțele între estimările impactului fizic și economic sunt mari și importante. Cu toate acestea, de cele mai multe ori impacturile fizice nu sunt exprimate în termeni monetari și au fost ignorate în mare măsură de economiștii de mediu. Așadar, recomandările pentru politicile privind schimbările climatice bazate pe cadrul actual subestimează în mod grav valoarea economică a daunelor cauzate de climă.”

De exemplu, în cadrul celui de-al Cincilea Raport de Evaluare realizat de IPCC, impacturile economice erau considerate moderate pentru o încălzire de până la 3 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, în timp ce riscurile asociate cu amenințări la adresa speciilor și habitatelor naturale, fenomene meteo extreme sau amenințări la adresa națiunilor în curs de dezvoltare au fost raportate ca fiind mari.

Unul dintre motivele acestei discrepanțe este faptul că modelele economice nu iau în calcul posibilitatea unor “puncte critice” care pot agrava brusc rezultatele economice și starea climei, în special dacă temperaturile globale cresc cu mai mult de două grade Celsius.

Modelul Dynamic Integrated Climate-Economy (DICE) prevede că producția economică globală ar scădea doar cu 10% dacă Pământul s-ar încălzi cu 6 grade Celsius. Cu toate acestea, când autorii studiului au luat în considerare posibilitatea depășirii unor puncte critice, estimările au arătat că producția economică ar putea scădea cu 50%.

carturesti.ro

Autorii studiului cer IPCC să-și consolideze atenția asupra luării deciziilor în situații nesigure și să estimeze efectele acestei nesiguranțe asupra estimărilor impacturilor economice și financiare ale schimbărilor climatice. Autorii încurajează IPCC să abordeze prepararea Raportului de Evaluare ca pe un forum care aduce împreună oameni de știință și economiști pentru a cuantifica impacturile schimbărilor climatice.

Un studiu recent dezvăluia că limitarea încălzirii globale la 1.5 grade Celsius ar putea salva aproximativ 30 de trilioane de dolari în daune, la nivel global, însă conform estimărilor actuale, lumea se va încălzi cu 3 sau chiar 4 grade Celsius până la sfârșitul secolului fără măsuri imediate care să reducă în mod semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

spot_img

Ultimele știri