Moduri de a verifica puritatea mierii

in Eat Smart 12 January 2019 1,501 Views

Mierea poate fi falsificat─â cu u╚Öurin╚Ť─â folosind diverse adaosuri de zah─âr, conservan╚Ťi ╚Öi alte substan╚Ťe, sau prin hr─ânirea albinelor cu zah─âr. ├Äns─â mierea falsificat─â poate fi identificat─â cu ajutorul unor metode simple care pot fi ├«ncercate acas─â.

Mierea poate fi falsificat─â ad─âug├ónd zah─âr invertit, sirop de porumb sau melas─â. De asemenea, uneori sunt ad─âugate E-uri, cum ar fi zaharin─â, aspartam, sucraloz─â, caramel. O alt─â metod─â de falsificare este ad─âugarea amidonului, gelatinei, albu┼čului de ou, sau ad─âugarea conservan╚Ťilor ╚Öi a neutralizan╚Ťilor.

Mierea poate fi falsificat─â ╚Öi ├«n mod indirect, prin hr─ânirea albinelor cu zah─âr, sirop invertit, sirop de porumb, glucoz─â. Primii pa╚Öi pentru a identifica puritatea mierii sunt verificarea culorii ╚Öi a gustului, ├«ns─â uneori mierea natural─â poate fi greu de deosebit de cea falsificat─â dac─â nu avem experien╚Ť─â.

Iat─â c├óteva metode simple prin care po╚Ťi determina puritatea mierii:

Verificarea densit─â╚Ťii

Mierea pur─â are o consisten╚Ť─â mai dens─â, iar mierea falsificat─â este de obicei mai lichid─â, din cauza aditivilor. O metod─â de a verifica densitatea mierii este de a r─âsturna borcanul cu capacul bine ├«nchis, observ├ónd modul ├«n care bula de aer din interior se ridic─â. Dac─â mi╚Öcarea este lent─â, atunci densitatea este bun─â. Totu╚Öi, aceast─â tehnic─â este comb─âtut─â de falsificatori cu ajutorul unui truc: borcanele sunt umplute p├ón─â la refuz, nel─âs├ónd loc form─ârii bulei de aer.

O alt─â metod─â este s─â iei o linguri╚Ť─â de miere din borcan ╚Öi s─â observi modul ├«n care curge. Dac─â mierea curge continuu, f─âr─â s─â se desprind─â ├«n pic─âturi, atunci cel mai probabil este natural─â.

Verificarea inflamabilit─â╚Ťii

Mierea pur─â este inflamabil─â. Pentru a vedea dac─â a fost ad─âugat─â ap─â, introdu un b─â┼ú de chibrit cu partea incandescent─â ├«n borcanul cu miere. Dac─â mierea este veritabil─â, chibritul ar trebui s─â se aprind─â. ├Än cazul ├«n care nu se aprinde, este posibil s─â aib─â adaos de ap─â sau de alte substan╚Ťe. La fel ┼či dac─â se aprinde, dar se aude ca atunci c├ónd scapi ap─â ├«n tigaia cu ulei.

Verificarea solubilit─â╚Ťii

Mierea nu se dizolv─â imediat ├«n ap─â, ci se las─â la fundul recipientului. Astfel, po╚Ťi testa calitatea ei cu ajutorul unui pahar cu ap─â. Dac─â mierea este falsificat─â, se va dizolva imediat ┼či nu se va depune.

Se poate folosi, de asemenea, ┼či metanol, un tip de alcool ob┼úinut din fermentarea sfeclei de zah─âr sau a fructelor. ├Än acest alcool, mierea contraf─âcut─â se dizolv─â extrem de u┼čor ┼či ├«i d─â lichidului un aspect l─âptos.

Testul c─âldurii

Când este încălzită într-un recipient, mierea pură se va carameliza și va forma rapid o pastă groasă. Mierea falsificată va face bule și ar putea chiar să se lipească de fundul recipientului.

Testul o╚Ťetului

Amestec─â o lingur─â de miere cu c├óteva pic─âturi de o╚Ťet ╚Öi ap─â. Mierea pur─â nu va fi afectat─â aproape deloc, ├«ns─â dac─â apare spum─â sau mixtura se umfl─â, exist─â mari ╚Öanse ca mierea s─â fie falsificat─â.

Testul ╚Öerve╚Ťelului

Folosește un șervet alb de bucătărie pentru a testa puritatea mierii. Mierea autentică nu pătează, însă cele mai multe tipuri de miere falsificată lasă pete gălbui.

Testul sugativei

Toarn─â o linguri╚Ť─â de miere pe o h├órtie de sugativ─â sau un filtru de cafea. Dac─â mierea nu este 100% natural─â, ea se va absorbi imediat. Mierea pur─â nu va fi absorbit─â de sugativ─â.

Analiza de laborator

Mierea poate fi testat─â ├«n Rom├ónia la un laborator de specialitate, cum este cel din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultur─â din Bucure┼čti. Aici sunt analiza┼úi mai mul┼úi parametri care pot confirma sau infirma falsificarea mierii respective, ├«ns─â cheltuielile sunt suportate de consumator. ├Än cazul ├«n care se dovede┼čte c─â mierea este contraf─âcut─â, te po╚Ťi adresa Autorit─â┼úii Na┼úionale pentru Protec┼úia consumatorului ┼či po╚Ťi cere desp─âgubiri de la apicultor.

Comentarii

comentarii