Iridex va instala un sistem de monitorizare a calității aerului în zona comunei Chiajna

in EcoLIFESTYLE, Poluare 9 March 2018 61 Views

Conducerea gropii de gunoi Iridex a anunțat că va instala un sistem de monitorizare a calității aerului în zona comunei Chiajna, în urma reclamațiilor primite, „pentru a identifica sursa de poluare a aerului”, spun aceștia.

Iridex va instala un sistem de monitorizare a calității aerului în zona comunei Chiajna

„Iridex se alătură cetățenilor în efortul de a identifica sursa de poluare a aerului în comuna Chiajna și va instala, prin investiție proprie, un sistem performant de monitorizare a calității aerului, format din două aparate de măsură, unul în perimetrul depozitului ecologic și cel de-al doilea, în una din zonele în care se reclamă disconfort olfactiv.  Potrivit estimărilor, acest sistem complex va fi funcțional în luna iunie a acestui an”, se arată într-un comunicat trimis către Green Report.

Un astfel de punct de măsură este format din trei componente principale: analizorul (aparatul de măsură), data-loggerul care arhivează, calculează și înregistrează valoarea măsurată de-a lungul unui interval de timp, și un sistem informatic care colectează și prelucrează toate aceste date, respectiv le transmite în sistem GPRS. Opțional, se poate adăuga și cea de-a patra componentă – o stație meteo, care permite cuantificarea parametrilor meteorologici, variabile extrem de importante în modelarea dispersiei.

Cu o valoare de 100.000 de euro, aceste aparate măsoară concentrațiile de hidrogen sulfurat și dioxid de sulf în aerul ambiental și pot pune în evidență eventualele depășiri. Pe baza valorilor măsurate de fiecare dintre aceste aparate, în urma unor studii de dispersie, poate fi determinată probabilitatea locației unei surse de poluare.

“Este o investiție necesară pentru a identifica sursa reală de poluare și o modalitate concretă de a-i asigura încă o dată pe cetățenii care reclamă disconfort că depozitul nu afectează nici calitatea aerului și nici sănătatea lor. Încurajăm autoritățile locale să facă demersuri pentru instalarea unor stații de monitorizare similare în perimetrul Sectorului 1. Fără implicarea factorilor de decizie din cadrul autorităților publice, cetățenii nu vor reuși să afle care sunt cu adevărat sursele de poluare și nici efectele acestor surse în deprecierea calității aerului respirat”, spune Sorin Matei, directorul tehnic al companiei Iridex.

Sâmbătă, 10 martie, este anunțat un protest organizat de Grupul de Inițiativă Civică Bucureștii Noi pentru un aer mai curat. Potrivit estimărilor organizatorilor protestului, în jur de 200.000 de locuitori sunt expuși poluării aerului.

Comentarii

comentarii