Iridex va instala un sistem de monitorizare a calit─â╚Ťii aerului ├«n zona comunei Chiajna

in EcoLIFESTYLE, Poluare 9 March 201856 Views

Conducerea gropii de gunoi Iridex a anun╚Ťat c─â va instala un sistem de monitorizare a calit─â╚Ťii aerului ├«n zona comunei Chiajna, ├«n urma reclama╚Ťiilor primite, ÔÇ×pentru a identifica sursa de poluare a aeruluiÔÇŁ, spun ace╚Ötia.

Iridex va instala un sistem de monitorizare a calit─â╚Ťii aerului ├«n zona comunei Chiajna

ÔÇ×Iridex se al─âtur─â cet─â╚Ťenilor ├«n efortul de a identifica sursa de poluare a aerului ├«n comuna Chiajna ╚Öi va instala, prin investi╚Ťie proprie, un sistem performant de monitorizare a calit─â╚Ťii aerului, format din dou─â aparate de m─âsur─â, unul ├«n perimetrul depozitului ecologic ╚Öi cel de-al doilea, ├«n una din zonele ├«n care se reclam─â disconfort olfactiv.┬á Potrivit estim─ârilor, acest sistem complex va fi func╚Ťional ├«n luna iunie a acestui anÔÇŁ, se arat─â ├«ntr-un comunicat trimis c─âtre Green Report.

Un astfel de punct de m─âsur─â este format din trei componente principale: analizorul (aparatul de m─âsur─â), data-loggerul care arhiveaz─â, calculeaz─â ╚Öi ├«nregistreaz─â valoarea m─âsurat─â de-a lungul unui interval de timp, ╚Öi un sistem informatic care colecteaz─â ╚Öi prelucreaz─â toate aceste date, respectiv le transmite ├«n sistem GPRS. Op╚Ťional, se poate ad─âuga ╚Öi cea de-a patra component─â – o sta╚Ťie meteo, care permite cuantificarea parametrilor meteorologici, variabile extrem de importante ├«n modelarea dispersiei.

Cu o valoare de 100.000 de euro, aceste aparate m─âsoar─â concentra╚Ťiile de hidrogen sulfurat ╚Öi dioxid de sulf ├«n aerul ambiental ╚Öi pot pune ├«n eviden╚Ť─â eventualele dep─â╚Öiri. Pe baza valorilor m─âsurate de fiecare dintre aceste aparate, ├«n urma unor studii de dispersie, poate fi determinat─â probabilitatea loca╚Ťiei unei surse de poluare.

ÔÇťEste o investi╚Ťie necesar─â pentru a identifica sursa real─â de poluare ╚Öi o modalitate concret─â de a-i asigura ├«nc─â o dat─â pe cet─â╚Ťenii care reclam─â disconfort c─â depozitul nu afecteaz─â nici calitatea aerului ╚Öi nici s─ân─âtatea lor. ├Äncuraj─âm autorit─â╚Ťile locale s─â fac─â demersuri pentru instalarea unor sta╚Ťii de monitorizare similare ├«n perimetrul Sectorului 1. F─âr─â implicarea factorilor de decizie din cadrul autorit─â╚Ťilor publice, cet─â╚Ťenii nu vor reu╚Öi s─â afle care sunt cu adev─ârat sursele de poluare ╚Öi nici efectele acestor surse ├«n deprecierea calit─â╚Ťii aerului respiratÔÇŁ, spune Sorin Matei, directorul tehnic al companiei Iridex.

S├ómb─ât─â, 10 martie, este anun╚Ťat un protest organizat de Grupul de Ini╚Ťiativ─â Civic─â Bucure╚Ötii Noi pentru un aer mai curat. Potrivit estim─ârilor organizatorilor protestului, ├«n jur de 200.000 de locuitori sunt expu╚Öi polu─ârii aerului.

Comentarii

comentarii