Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Monitorul de Alba: Minune a naturii sau semnal de alarma?

In vreme ce in Transfagarasan iarna si-a intrat deja in drepturi, Alba Iulia pare sa intre abia acum in sezonul de primavara. In centrul Transilvaniei, protectia pe care o ofera lantul muntos si dereglarile climaterice au favorizat aparitia unui fenomen cel putin ciudat. Castanii poarta, in acelasi timp, semnele toamnei si pe cele ale primaverii.

Un fenomen destul de rar intilnit in natura este cel care poate fi observat pe aleea cu castani de pe Portile Cetatii. La Alba Iulia, castanii au, in acelasi timp, si flori proaspat inflorite dar si fructe aproape coapte. Asta pentru ca pomii au inflorit pentru a doua oara in acest an. Ce-i drept, peisajul pe care il ofera aleea cu castani este unul mirific. Dupa ce se satura de admirat minunea, localnicii incep insa sa isi faca griji. "Nu stiu din care cauza se intimpla, dar ca in anul asta nu au inflorit niciodata. In anul asta, au fost ca primavara. Si ca verdeata si ca flori. Am auzit ca au inflorit si merii. Probabil ca va fi si toamna lunga si iarna mai grea ca in anii anteriori", a povestit Alman Guntter. "Datorita vremii care a fost propice pentru castani, infloritul a doua oara este rodul pentru anul viitor. La anul nu vor mai fi castane aici", crede Constantin Bucurel. "Vedeti ca in ultimii ani trecem direct de la iarna la vara si din cauza aceasta se intimpla. Cred ca peste citiva ani nu stiu cum o sa fie. O sa fie poate si mai rau. Dar e bine pentru ca avem, parte de flori", a declarat si Carmen Neag.

Incalzire globala

Cert este ca florile din al doilea ciclu nu vor apuca sa mai lege si nici sa produca rod. Daca pentru specia castanilor, fenomenul poate fi explicat de posibilitatea de adaptare foarte rapida, specialistii spun ca in curind situatia ar putea sa devina generala. "Datorita cresterii temperaturii, datorita precipitatiilor care nu au fost nici chiar asa de multe si nici reduse ca temperatura, dar cred ca, in perspectiva, daca aceste schimbari climatice continua cred ca o sa gasim acest fenomen si la alta forma de vegetatie. Chiar ca este o placere sa vezi castanii infloriti. Despre o treaba grava putem sa discutam peste 50-100 de ani", a explicat profesorul doctor Dimitrie Clepan, specialist in managementul si protectia mediului. Castanul salbatic este un arbore cu scoarta cenusie si, adeseori, crapata, a carui frunze sint de forma palmei. Florile de culoare alba, cu pete galbene care mai tirziu devin rosii, formeaza inflorescente mari asezate la virful ramurilor. De obicei toamna, fructele se deschid, lasind sa cada 2-3 seminte brune lucioase – castanele. In mod normal, castanul salbatic infloreste in lunile aprilie-mai.

Pentru mai multe informatii vizitati Monitorul de Alba

spot_img

Ultimele știri