Monitorul de Galati: Inundatiile au otravit buretii comestibili

Autoritatile sanitare avertizeaza populatia ca este extrem de riscant sa mai cumpere ciuperci de prin piete sau de la comerciantii de la colt de strada. Exceptie fac ciupercile de sera achizitionate din locuri autorizate si cele din conserve. Si asta deoarece in ultima vreme, mai ales in zonele in care au fost inundatii sau a plouat mult, au aparut ciuperci otravitoare ce seamana cu cele bune de mancat.

Bizarul fenomen este similar unei mutatii si a facut deja cinci victime. Este vorba despre trei adulti si doi copii dintr-o familie de sinistrati din Toflea care au mancat tocanita de ciuperci culese din padure pentru ca apele le-au luat tot, iar ajutoarele nu prea au ajuns la ei. "Mi-a venit apa in casa. Mi-au stricat tot ce aveam. Si asa stateam intr-o camera, iar acum suntem mai saraci ca niciodata. Asa ca, neavand ce manca, m-am dus sa culeg bureti din padurea de pe deal. Am facut tocanita si ciorba. Au mancat toti, chiar si un cumnat al nostru. Noaptea li s-a facut rau, varsau, unii au lesinat, iar altii vorbeau ca si cand nu stiau pe ce lume se afla. Pe baiatul cel mic l-am adus la spital mai mult mort", spunea Lina Ciuca. Femeia a chemat imediat ambulanta.

"In cursul noptii de luni spre marti statia de ambulanta Tecuci a fost solicitata pentru a transporta cinci persoane din Toflea care prezentau simptomele unei intoxicatii cu ciuperci", a precizat dr. Mihai Polinschi, director al SJA.

Cei doi copii mai mici, Adriana de 7 ani si Ionut de 6 ani, sunt acum internati la Spitalul de Copii, in timp ce fiii mai mari ai femeii, dar si cumnatul, se afla la Spitalul Clinic de Urgenta. Toti cei internati povestesc ca au avut halucinatii dupa ce au mancat ciuperci.

"Nu avem ce sa mancam. Acum, dupa inundatii, e tare greu sa mai gasim ceva de lucru. Ca sa nu murim de foame s-a dus mama si a cules bureti. Dupa ce am mancat mi s-a facut rau, apoi am cazut intr-un fel de somn si visam ca zburam", povestea Gheorghe Ciuca.

Problemele digestive si halucinatiile au persistat si peste noapte la unii dintre cei internati, a precizat dr. Dan Botezatu, de la Spitalul Clinic de Urgenta. Oamenii sustin ca stiu sa deosebeasca ciupercile, ca acelea culese nu sunt otravitoare si nu-si pot explica de ce s-au imbolnavit.

"Dupa ploi exista riscul ca unele ciuperci sa pastreze aspectul unora comestibile, dar prin schimburi de spori pe fond de umezeala excesiva sa devina otravitoare", au precizat atat dr. Dan Botezatu, cat si dr. Mihai Polinschi.

Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul de Galati

spot_img

Ultimele știri