Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Monitorul de Sibiu: Cerbi in bataia pustii

Circa 25 de vanatori din tara si 20 din strainatate sunt pe urmele cerbilor din judet. Sezonul este deschis, iar cota de recolta pentru domeniul pastorit de Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Sibiu se ridica la 28 de exemplare.

28 de cerbi, din fondul de vinatoare administrat de Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Sibiu, sint in bataia pustii. Pentru a pune mina pe un trofeu valoros, pina acum s-au inscris in cursa 25 de vinatori din tara si 20 din strainatate. „Pentru vinatoarea cerbilor de trofeu s-a deschis sezonul de pe 10 septembrie si tine pina la 15 noiembrie.

Pentru cerbii de selectie, perioada este cuprinsa intre 1 septembrie si 15 decembrie, iar pentru femele si tineret, perioada se intinde de pe 1 septembrie pina la 15 februarie", explica Alexandru Mares, din cadrul Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Sibiu.

Reguli clare

Cerbii sint considerati „capturi" pretioase pentru orice vinator care se respecta. Tocmai de aceea si obligatiile vinatorilor nu sint deloc de neglijat, fiind clar de la inceput ca nu oricine poate vina dupa bunul plac. Toti vinatorii din tara sint obligati practic sa plateasca o cotizatie anuala, care s-a ridicat, anul acesta, la 1.000 de lei, in care sunt incluse cinci zile de munca in teren, de la punerea hranei in teren, la constructii vinatoresti.

Mai mult, in cazul vinatorii de cerbi, dar pentru cocosul de munte, capriorul, mistretul, capra neagra, problema banilor se pune separat. Cu alte cuvinte, fiecare vinator, care vrea sa impuste un cerb, trebuie sa plateasca o cotizatie anticipata, de 1.800 de lei, pentru un mascul, si de 1.200 de lei, pentru o femela.

Pentru straini

Tarifele nu sint insa identice pentru toata lumea. Strainii au alte obligatii financiare, ei suportind costurile pentru organizare. Pe zi achita o suma de 20 de euro, iar in cazul in care reusesc sa „doboare" un cerb, pentru a pleca acasa cu trofeul, mai scot din buzunar niste bani. De exemplu, daca trofeul cintareste sapte kilograme, pretul pe care il platesc strainii pentru el este de 1.500 de euro, suma crescind proportional cu greutatea, putind ajunge chiar pina la 6.500 de euro.

Presati" de timp

Din momentul in care pun mina pe autorizatie, vinatorii stiu ca au la dispozitie doar 20 de zile, cu posibilitate de prelungire de zece zile. Nu oricine participa are si certitudinea ca va fi atit de priceput incit sa impuste ceva. Totul depinde de talentul fiecaruia. Exista insa si o limita de exemplare care pot fi impuscate. „Anul acesta, ministerul a aprobat o cota de recolta, pentru toata organizatia, de 28 de bucati.

Este vorba despre opt exemplare de masculi de trofeu, de zece exemplare de masculi de selectie si de zece exemplare de femela. Nu se pot vina, in niciun caz, mai multe animale. Oricum, la sfirsitul fiecarui sezon de vinatoare se face o evaluare, un fel de inventar al vinatului. Un paznic de vinatoare stie aproximativ cite animale sint in zona sa", completeaza Alexandru Mares.

Zone bogate

Zonele cele mai des calcate de vinatorii de cerbi sint Saliste, Gura Riului, Sadu, Lotrioara, Bazna, Dumbraveni, Agnita, cele de munte, in general, deoarece in zona de deal cerbii sint rari. Ei nu vor merge niciodata singuri pe teren, fiind insotiti in permanenta de un paznic, care ii indruma si ii ghideaza spre exemplarele care se apropie cel mai mult de dorintele vinatorului, avind avantajul de a cunoaste foarte bine zona, stiind exemplarele care traiesc acolo.

Acum este si momentul propice, deoarece sezonul de imperechere este in plina desfasurare, iar cerbii sint mult mai usor de depistat dupa zgomotul specific (boncanit) pe care il fac in aceasta perioada. Vinatorii, insotiti de paznici, prefera zonele de munte pentru vinatoarea de cerbi.

Pentru mai multe informatii consultati Monitorul de Sibiu

spot_img

Ultimele știri