Monitorul de Vrancea: Braconaj la cerb in zona Adjud

in Biodiversitate 27 September 2007 258 Views

Un cerb de cinci ani a fost impuscat, sambata dimineata, de braconieri, in zona fondului de vanatoare 33 Adjudul vechi. Cercetarile au fost preluate de politisti care verifica armele din care s-ar fi putut trage glontul.

Cerbul a fost descoperit de paznicul de vanatoare, iar cazul a fost raportat imediat la Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, Politie. Potrivit informatiilor obtinute din primele cercetari, braconierul a impuscat cerbul cu o carabina, insa nu l-a mai putut urmari, cel mai probabil din cauza aparitiei unor oameni in zona.

"Vineri, in fondul de vanatoare Adjudul Vechi, paznicul de vanatoare titular de fond, Petrica Chelaru, in patrularea obisnuita a descoperit un cerb ranit, impotmolit in milul din apa Trotusului. Animalul a fost recuperat si pus la dispozitia organelor de cercetare pentru a se identifica autorul. Cert este ca in cerb s-a tras cu o carabina si nu cu o arma lisa. Autorul braconajului a ranit cerbul, dar nu l-a putut urmari, probabil fiind speriat de aparitia unor persoane in zona", ne-a declarat purtatorul de cuvant al AJVPS, Mircea Grosu.

Aparitia unui asemenea exemplar in fondul de vanatoare de la Adjudul Vechi este pusa pe seama lipsei de hrana in habitatul animalului. "De obicei, fondul de vanatoare 33 nu detine permanent exemplare din specia cerb. In perioada vara-toamna, in cautare de hrana, apar astfel de exemplare si in zone mai joase fata de habitatul obisnuit", a mai spus purtatorul de cuvant al AJVPS. El a precizat ca animalul a fost sacrificat, iar dupa eviscerare, cantarea 120 kilograme.

Reprezentantii AJVPS au aratat ca vanatoarea la cerb este permisa numai cu autorizatie de la asociatie, ceea ce nu exista in acest caz. Aceste autorizatii se elibereaza in limita recoltei stabilite la nivelul judetului de catre Ministerul Mediului. Mai mult, in cazul in care va fi stabilit vinovatul, acesta va trebui sa plateasca atat o amenda, care poate ajunge pana la 15 mii lei, dar si o despagubire de 6 mii euro. De asemenea, el este pasibil de inchisoare intre unu si cinci ani.

Reprezentantii ITRSV au precizat ca in acest caz nu a existat nicio autorizatie sau permis de vanatoare. "Cerbul a fost impuscat in fondul de vinatoare de la Anghelesti, fara a fi eliberata nicio autorizatie. Este un caz de braconaj deoarece nu s-a respectat legea insa, deocamdata nu se cunoaste autorul", a precizat inginerul
Alexandru Dogaru de la ITRSV.

Cazul a fost preluat de politisti care efectueaza cercetari pentru a stabili arma cu care s-a tras in cerb. "Ancheta se afla in derulare. La acest moment se fac cercetari de politistii biroului arme si munitii", a declarat comisar Mariana Apostol, purtator de cuvant in cadrul IPJ Vrancea.

Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul de Vrancea

Comentarii

comentarii