Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Monitorul de Vrancea: Directia Silvica, acuzata ca intermediaza afacerile mafiei padurilor

Directorul Directiei Silvice Focsani, Petrica Tudosa, este acuzat ca a devenit pionul principal al grupurilor de interese din zona retrocedarilor de paduri.Tudosa actioneaza in judecata, solicita ordonante presedintiale si face plingeri penale impotriva proprietarilor de drept, pe motiv ca „reprezinta interesele statului”. In realitate, rolul sau este doar acela de coordonator al unei institutii care pazeste padurea statului sau care se afla momentan in posesia statului.

De ce interventiile lui Petrica Tudosa sunt luate in consideratie cand orice jurist stie ca Directia Silvica nu are calitate procesuala intr-un caz sau altul de retrocedare? Nimeni nu raspunde la aceasta intrebare. De aici apar si suspiciunile privind implicarea sa in protejarea sau reprezentarea intereselor unor grupuri de interese.

Exemplele in sustinerea acestei ipoteze sunt cu duiumul. In numele Directiei Silvice, Petrica Tudosa a facut plangere penala impotriva mai multor persoane de la Mera care solicita in totalitate aproximativ 500 de hectare de padure, si ii acuza ca au falsificat documente. Mai mult, acelasi Tudosa s-a constituit parte intr-un proces demarat de 180 de persoane de la Mera, desi Directia Silvica nu avea nicio calitate procesuala. In acelasi caz, Tudosa a solicitat si obtinut o ordonanta presedintiala de sistare a punerii in posesie.

Taranii din Mera s-au rasculat si au mers la sediul IPJ unde au protestat impotriva hartuielilor la care sunt supusi si au cerut sa discute cu seful IPJ Vrancea, comisarul sef, Viorel Serbanoiu. Acesta a recunoscut ca exista o plangere depusa de Directia Silvica impotriva proprietarilor de la Mera, care se afla in curs de cercetare.

Aceeasi oameni au acuzat in cadrul intalnirii cu directorul-adjunct al Corpului de Control al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Ioan Tincu, faptul ca Directia Silvica se opune cel mai mult ca ei sa intre in posesia padurii ce li se cuvine. Tincu a venit in Vrancea special pentru a verifica cazul de la Mera, dupa ce presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, a trimis memorii la institutiile abilitate in care arata faradelegile din domeniul restituirilor de paduri.

„Ca sa nu putem fi pusi in posesie, Directia Silvica ne da in judecata. Ulterior a facut si o plangere impotriva noastra pe motiv ca documentele prezentate nu sunt originale. Si in tot acest timp, Directia Silvica in cardasie cu hotii ne taie padurile. Si asta cu girul acestui Petrica Tudosa care a ajuns seful Directiei Silvice desi a fost mutat disciplinar de mai multe ori pentru nereguli”, au precizat oamenii din Mera.

Primarul Sararu l-a acuzat pe Tudosa ca vrea padure pentru grupurile de interese

Primarul suspendat al comunei Mera, Gheorghe Sararu, a afirmat ca a fost arestat deoarece nu este de acord ca padurile satenilor din Mera sa ajunga in posesia grupurilor de interese ale PNL-PD si a indicat nume sonore cum ar fi presedintele PNL Vrancea, deputatul Nini Sapunaru, prefectul Dragos Mircea si seful Directiei Silvice, Petrica Tudosa. „Cei de la Romsilva nu vor sa-i puna in posesie pe oamenii din Mera deoarece sunt mana in mana cu Nini Sapunaru de la PNL, cu subprefectul Mircea Dragos (actualmente prefect-n.r.) si cu seful Directiei Silvice Vrancea, Petrica Tudosa, care vor sa cumpere padure la Mera”, declara, in luna august, primarul Sararu.

El a mai spus ca grupurile de interese reprezentate de cei enumerati mai sus au facut tot posibilul ca persoanelor care au refuzat sa le vanda padurea sa nu le fie validate cererile si sa nu fie pusi in posesie, dand si exemple in acest sens. „Grupurile de interese vor sa puna mana pe padurile oamenilor. Petrica Tudosa a fost in Franta la Mircea Savescu care trebuie sa primeasca 380 hectare padure. Pentru ca acesta a refuzat sa vanda, cererea nu a mai fost validata, desi eu am trimis dosarul la Comisia judeteana de un an si jumatate. In aceeasi situatie se afla si Robescu, caruia i s-au validat 168 de hectare de padure, dar nu a fost pus in po-sesie. La mijloc sint interese mari ale PNL-PD, de aceea am ajuns eu aici”, a mai spus primarul din Mera, Gheorghe Sararu.

Exista documente care atesta in mod clar tergiversarea finalizarii actiunii de reconstituire a dreptului de proprietate. In data de 20 noiembrie 2006, prin hotarirea 180, Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor a hotarat reconstituirea dreptului de proprietate pentru mostenitorii familiei Savescu. Nici pana astazi actiunea de retrocedare nu a fost finalizata.

Mafia padurilor a ochit terenurile ce au apartinut Bancii Crisoveloni

Surse din Directia Silvica care au dorit sa-si pastreze anonimatul au precizat ca exista interese din partea mai multor persoane „sus puse” printre care si Petrica Tudosa, care ar dori sa intre in posesia padurilor detinute de societatea Lomos Moroieni. Legea spune ca, daca exista o balanta financiara emisa inainte de termenul limita de depunere a cererilor de retrocedare in baza legii 247, atunci societatea in cauza poate solicita padurile pe care le-a detinut.

Din cate se pare, in prezent, mai multi reprezentanti ai unor persoane „sus puse” umbla pe la arhive pentru a obtine documente in baza carora ar intentiona sa repuna in functiune societatea Lomos Moroieni, cea care a cumparat 4.200 hectare de padure de la Banca Crisoveloni, pentru a putea intra in posesia padurii. Numai ca acesta ar fi un fals ordinar facut cu ajutorul mai multor institutii.

In urma cu putin timp, membrii Comisiei judetene de fond funciar au respins cererea de retrocedare a unei suprafete de peste 4.200 hectare de padure depusa de mostenitorul unui actionar majoritar al societatii Lomos Moroieni. Solicitarea a fost respinsa deoarece societatea a fost lichidata si nu se mai putea depune o cerere in numele ei sau al unui actionar.

Povestea padurilor de la Mera a inceput anul trecut, cand satenii au solicitat comisiei judetene de fond funciar sa nu tergiverseze validarea dosarelor prin care solicitau aproape 500 hectare de padure. Oamenii aratau ca exista acte de proprietate pentru suprafetele de padure solicitate, iar alte date de identificare ale terenurilor se regasesc si intr-un contract de vanzare-cumparare incheiat la 1938, de catre Banca Crisoveloni cu societatea Lomos Moroieni, pentru padurile care au apartinut fostei mosii Vulcaneasa.

In schimb, conducerea Prefecturii invoca lipsa unor documente din dosarele depuse de oameni si cerea completarea lor. Desi trebuiau sa fie pusi in posesie, taranii s-au vazut purtati in instanta de catre conducerea Directiei Silvice, care a sustinut ca taranii din Mera nu au avut proprietati pe suprafetele de padure solicitate. Desi au avut castig de cauza in doua procese, conducerea Directiei Silvice, in frunte cu Petrica Tudosa, au refuzat sa ii puna in posesie.

Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul de Vrancea

spot_img

Ultimele știri