Monitorul de Vrancea: Focsani Zgomot si emisii de noxe in limite admise

Focsanenii pot afla la orice ora din zi care este calitatea aerului pe care il inspira. Statia de monitorizare a calitatii aerului, amplasata in incinta Uzinei de Apa, a fost data in folosinta zilele trecute, concentratiile de emisii fiind afisate pe un panou electronic si-tuat in apropierea magazinului Milcov.

Seful Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Vrancea, Mihai Paul Giurca, a declarat ca pentru moment sint afisate concentratiile emisiilor de oxid de azot si sulf si ozon. In perioada urmatoare vor fi prezentate si emisiile de oxizi de carbon. „Statia transmite in sistemul national de monitorizare date privind calitatea aerului. Pe panoul din apropierea magazinului Milcov sint afisate date privind poluantii gazosi, respectiv oxizi de azot si sulf si ozon. Datele inregistrate pina in prezent nu sint ingrijoratoare, sint sub valorile limita minim admise. Urmeaza sa fie afisate si valorile pentru oxizii de carbon”, a spus Giurca.

Cele mai poluate zone din municipiul Focsani ramin, in continuare, Autogara, Oborul si intersectia de la Mopaf. Directorul APM spune ca aceasta situatie se datoreaza traficului rutier intens, iar in unele cazuri si activitatilor economice. In Focsani, doua so-cietati comerciale, respectiv ENET si Laminorul, au alocate certificate de emisii de noxe, iar la Adjud, Vrancart.

Giurca spune ca cele trei societati s-au incadrat, anul trecut, in numarul de certificate care le-au fost repartizate. ENET a primit anul trecut 128.690 certificate de emisie gaze cu efect de sera, un astfel de certificat fiind echivalentul unei tone de dioxid de carbon. Datorita modernizarilor ce urmeaza a fi efectuate, nivelul emisiilor va scadea in urmatorii ani.

In ceea ce priveste nivelul de zgomot, cele mai poluate zone sint tot acelea in care traficul rutier este intens. „Zonele zgomotoase se suprapun celor cu circulatie intensa. In prezent, noi lucram la un raport privind starea mediului in anul 2007”, a adaugat seful APM.

In urmatorii ani, Focsaniul ar putea avea o „harta de zgomote”, asa cum prevad normele Uniunii Europene. In prezent, doar marile orase din tara, cu peste 250 de mii de locuitori, trebuie sa intocmeasca o astfel de harta.

Pentru mai multe informatii vizitati Monitorul de Vrancea

spot_img

Ultimele știri