Morcovii ar putea fi soluţia pentru construcţii mai ecologice, susţin cercetătorii

in Business 1 November 2018 119 Views

Comunitatea ╚Ötiin╚Ťific─â caut─â de mult─â vreme noi modalit─â╚Ťi ├«n care s─â fac─â materialele de construc╚Ťii mai durabile ╚Öi mai ieftine. Dup─â ani de cercetare, se pare c─â morcovii ar fi solu╚Ťia pentru a face cimentul mai rezistent, dar ╚Öi pentru a sc─âdea nivelul emisiilor de carbon. Un grup de cercet─âtori de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie a folosit un blender de uz casnic pentru a amesteca particulele din legume cu beton pentru a vedea dac─â pot produce un produs mai puternic ╚Öi mai ecologic.

“Am aflat c─â a╚Ťi putea cre╚Öte puterea betonului cu 80% folosind o cantitate mic─â din acest material nou”, a declarat cercet─âtorul principal, Mohamed Saafi, pentru Reuters.

Ad─âugarea de morcovi ├«mpiedic─â orice fisuri din beton, a spus echipa. De asemenea, ├«nseamn─â c─â va fi folosit─â o cantitate mai mic─â de ciment, reduc├ónd astfel produc╚Ťia global─â de dioxid de carbon (CO2).┬áCimentul este responsabil pentru 7% din totalul emisiilor globale de CO2, potrivit estim─ârilor Agen╚Ťiei Interna╚Ťionale a Energiei.

Case active: 5 construc╚Ťii care produc mai mult─â energie dec├ót consum─â

Particulele de morcov sunt furnizate de compania CelluComp, o companie cu sediul ├«n Sco╚Ťia, care lucreaz─â la dezvoltarea de materiale durabile.

CEO-ul CelluComp, Christian Kemp-Griffin, a explicat c─â un morcov este format aproape ├«n ├«ntregime din ap─â, dar r─âm├óne ├«n continuare rigid ╚Öi crocant din cauza celulozei, o substan╚Ť─â fibroas─â g─âsit─â ├«n toate plantele.

Celuloza este, de asemenea, g─âsit─â ╚Öi ├«n lemn, dar este mai u╚Öor de extras din legume. Cu cantit─â╚Ťi mari de de╚Öeuri vegetale disponibile ca produs secundar al agriculturii, morcovii reprezint─â o surs─â ieftin─â ╚Öi ecologic─â pentru fibre.

“Aceste fibre au caracteristici de rezisten╚Ť─â ├«n ele. Sunt blocurile de rezisten╚Ť─â ale unei legume. Po╚Ťi s─â pui c├óteva din aceste fibre ├«n alte materiale ╚Öi devine un aditiv care d─â caracteristici de performan╚Ť─â”, a declarat el pentru Reuters.

Pentru a modifica propriet─â╚Ťile cimentului este necesar─â o cantitate mic─â de celuloz─â deoarece modific─â modul ├«n care apa se comport─â ├«n timpul procesului c├ónd cimentul se ├«nt─âre╚Öte.

“Nu este fibra fizic─â care provoac─â for╚Ťa. Este modul ├«n care de╚Ťine ap─â. Materialul nostru iube╚Öte s─â stea pe ap─â. Exist─â o reac╚Ťie chimic─â care se ├«nt├ómpl─â ├«ntre fibre ╚Öi ciment. “

Echipa lui Saafi va continua s─â-╚Öi testeze amestecurile, cu sfecla de zah─âr de asemenea utilizat─â, deoarece CelluComp poate ob╚Ťine cantit─â╚Ťi mari de past─â de sfecla ieftin─â, r─âmas─â dup─â produc╚Ťia de zah─âr.

Tescovin─â, coceni de porumb sau coji de alune, alternative pentru materialele de construc╚Ťii tradi╚Ťionale

 

Comentarii

comentarii