Muncitorii de la Fukushima capteaza apa puternic radioactiva din instalatiile de la Fukushima 

in Energie 10 April 2011136 Views

Muncitorii de la centrala nucleara Fukushima Daiichi au inceput astazi captarea apei puternic radioactive ce s-a scurs din instalatii, impiedicand lucrarile de necesare pentru a stabiliza criza nucleara prelungita din Japonia.

Potrivit Kyodo News, apa toxica a fost gasita in subsolurile cladirilor in care se afla reactoarele 1-3 ale centralei, precum si in canalurile subterane conectate la acestea. 

Transferul celor aproximativ 60.000 de tone de apa radioactiva la rezervoarele de depozitare este vitala pentru a continua eforturile de restabilire a functiilor cheie pentru racirea reactoarelor deteriorate la 11 martie, in urma cutremurului si tsunami-ului devastator.

Apa din subsolul cladirii in care se afla reactorul 2, precum si cea din instalatiile conectate la acesta este extrem de radioactiva, considerandu-se ca provine din miezul reactorului, care este cel mai periculos din cele 3 unitati in care barele de combustibil nuclear s-au topit partial.

”Pe masura ce apa contaminata cu concentratie mare de substante radioactive va fi mutata, am dori sa confirmam siguranta procesului”, a declarat Hidehiko Nishiyama, un purtator de cuvant pentru Agentia de Securitate Nucleara si Industriala.

Muncitor internat dupa ce a lucrat la reactorul 2

Un munictor in varsta de 30 de ani a a fost dus la spital dupa ce a marturisit ca se simte rau, in jurul 11:10, dar starea lui este stabila si nu au fost descoperite urme de iradiere, potrivit reprezentantilor Tokyo Electric Power (TEPCO).

Barbatul a purtat echipament de protectie, fiind la o radiatie de 4.84 millisievert, care este sub limita de 5 millisievert stabilit pentru activitatea de astazi. 

Condensatorul in care trebuie mutata si stocata apa contaminata se afla in apropierea reactorului 2 si are o capacitate de 3.000 de tone de lichid.  
Pana in prezent au fost eliminate 8.900 de tone de apa, iar TEPCO intentioneaza sa elimine astazi restul de 200 tone.

Foto: nydailynews.com

Raluca Petrescu

Cititi si:

TEPCO a dat publicitatii o noua inregistrare cu momentul in care tsunami-ul a lovit centrala de la Fukushima

Cel mai mare cutremur din Japonia, dupa 11 martie. Scurgeri de gaze si inundatii in orasul Sendai (Vezi video)

 

Comentarii

comentarii