NaanDanJain Irrigation: Agricultura din Romania are un potential urias, dar neexploatat

in Business 3 February 2011 247 Views

Costurile mari la energie si apa, accesul limitat la fonduri sunt doua dintre principalele probleme cu care se confrunta sectorul agricol din Romania, potrivit unui studiu realizat de compania NaanDanJain Irrigation.

La acestea se adauga numarul prea mare de ferme de mici dimensiuni (1-5 ha), care reprezinta aproximativ 85% din suprafata cultivabila a tarii.

Studiul companiei mai arata ca piata agricola din Romania are un potential urias, dar foarte putin exploatat, si cu putine investitii.

„In prezent ajutorul oferit de stat si subventiile pentru micii fermieri nu sunt suficiente si indicat ar fi un program de creditare si/sau subventie coerent pentru tehnologizare in domeniul irigatiilor. In prezent suma pe care un femier roman o primeste sub forma de subventie este de aproape 4 ori mai mica decat suma primita de un fermier din Europa (80 de EUR comparativ cu 300 EUR)”, a mai spus Ileana Stanciu.

Instalatii de irigare cu consum redus la jumatate

„NDJ a intampinat probleme similare cam in toate statele unde activeaza. Peste tot este prezenta tendinta de a economisi resurse: apa, energie. Cu cat metoda de irigare este mai performanta, permitand si fertilizarea sau tratamentul culturii, cu atat recolta creste, iar consumul de resurse si forta de munca scade”, a declarat Ileana Stanciu, director general al NaanDanJain Romania.

Compania propune sisteme de irigatii cu presiune redusa pentru a economisi consumul de energie electrica si solutii diverse de irigare prin picurare, microaspersie pentru economia de apa.

Teste ale companiei arata ca, prin folosirea acelor tehnologii, consumul de apa si energie este redus cu 50%. NDJ investeste anual 5% din cifra de afaceri pentru dezvoltarea de noi tehnologii aducand solutii optimizate pentru toate tipurile de culturi, adaptate conditiilor particulare climatice si de sol, in functie de regiune.

In Romania, cel mai bine vandut produs al companiei este linia de picurare, care ofera solutii optime pentru toate culturile din camp deschis, vita de vie, livezi sau sere, dar care are aplicatii si in zona rezidentiala. Acest produs a generat companiei incasari in valoare de 60% din totalul cifrei de afaceri pe anul trecut.

NaanDanJain este o companie israeliana si principalul furnizor mondial de solutii personalizate de irigare, prezent in peste 100 de tari, precum Spania, Italia, Frata, dar si Mexic, Peru si Brazilia. 

 

Comentarii

comentarii