Namibia scoate la vânzare 170 de elefanți, din cauza secetei

in Biodiversitate, Schimbări Climatice 4 December 2020 89 Views

Din cauza secetei, dar și a numărului mare de elefanți, Namibia scoate la vânzare 170 de animale din această specie. În octombrie, țara a vândut 100 de bivoli sălbatici, iar în iunie 2019 – 1.000 de animale din mai multe specii. Banii ar fi fost destinați conservării speciilor.

Ţară semi-aridă din sudul Africii, cu o populaţie puţin numeroasă, Namibia găzduieşte aproximativ 28.000 de elefanți, potrivit ministrului Mediului, Pohamba Shifeta. Pentru a reduce efectivele acestora, dar și pentru a limita conflictele tot mai numeroase dintre oameni şi animalele din această specie pe cale de dispariţie, care nu pot fi sacrificate din cauza presiunii internaţionale, guvernul a ales să vândă elefanţi vii.

Oferta de 170 de astfel de animale a fost făcută printr-un anunț publicitar (care se adresează cumpărătorilor interni şi internaționali) apărut în cotidianul guvernamental New Era.

„Unele state s-au plâns că Namibia măcelăreşte elefanţii masculi”, a precizat Pohamba Shifeta. „În schimb, am decis, după ce am făcut unele cercetări, să îi vindem.”

Potrivit ministerului, animalele au fost scoase la vânzare după „constatarea unei necesităţi de reducere a populaţiei acestora din cauza secetei şi a creşterii numărului de exemplare, care au dus la conflicte între oameni şi elefanți”.

Conform anunțului publicitar, urmează să fie capturate grupuri întregi de elefanţi pentru a nu fi lăsate în urmă exemplare mici sau tinere.

Shifeta a subliniat că Namibia nu are intenţia de a vinde elefanţii într-o manieră imprudentă. „Trebuie să ne asigurăm că ţările au condiţii propice” pentru a-i primi, a subliniat ministrul.

Pentru exportarea acestor animale, cumpărătorii vor trebui să se asigure că exigenţele Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice pe cale de dispariţie (CITES) sunt îndeplinite, atât în ţara de export, cât şi în ţara de import, astfel încât tranzacţia să fie autorizată, se indică în anunţul menţionat.

În 1990, când statul și-a declarat independența, numărul elefanţilor din Namibia a scăzut la aproximativ 5.000 de exemplare, însă a crescut brusc după stabilirea unui program de protecţie, salutat la nivel mondial.

Namibia a scos la vânzare 100 de bivoli sălbatici în luna octombrie. În iunie 2019 – după ce în luna mai a fost declarată stare de dezastru natural din cauza secetei – ţara a oferit de asemenea spre vânzare o mie de animale, printre care 600 de bivoli, 150 de gazele springbok, 60 de girafe şi 28 de elefanţi. Obiectivul a fost, potrivit Ministerului Mediului, limitarea pierderilor la nivelul efectivelor de animale şi obţinerea a 1,1 milioane de dolari, destinaţi conservării speciilor.

Citește și: 

Seceta extremă a produs peste 80% din pagubele din anul agricol 2019-2020. Ce culturi sunt cele mai afectate

Liderii din Africa de Sud caută o strategie comună pentru a proteja elefanţii

Comentarii

comentarii