NASA a trimis în spațiu un instrument care va măsura CO2 din atmosferă

NASA a trimis un instrument către Stația Spațială Internațională (ISS) care va monitoriza emisiile de CO2 din atmosferă.

©NASA/JPL-CALTECH

Instrumentul numit OCO-3 este făcut din piesele componente rămase după asamblarea unui satelit, OCO-2, care a fost trimis în orbită pentru a monitoriza CO2 în 2014, relatează BBC.

Datele de la cele două misiuni vor oferi oamenilor de știință mai multă claritate privind mișcările dioxidului de carbon în atmosferă. Spre deosebire de OCO-2, care monitorizează orice locație dată în același timp al zilei, OCO-3 va monitoriza locațiile aflate până la 51 de grade latitudine nordică și sudică, în mai multe momente ale zilei. Cercetătorii sunt optimiști că noile date vor fi foarte valoroase din punct de vedere științific.

Misiunile OCO încearcă să clarifice nelămuririle privind ciclul CO2 – când și cum sunt emise gazele cu efect de seră, versus când și cum sunt absorbite.

Activitatea umană cauzează un dezechilibru în acest ciclu, sporind concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosferă. În prezent, activitățile antropogene contribuie la 40 miliarde de tone de CO2 anual, în principal de pe urma arderii combustibililor fosili. Aproximativ jumătate din această cantitate rămâne în atmosferă, unde contribuie la încălzire. Restul CO2 este absorbit de oceane.

OCO-3 va fi poziționat pe segmentul japonez al stației spațiale. Durata de viață a misiunii va fi de trei ani.

Europa plănuiește lansarea mai multe observatoare din seria Sentinel care vor monitoriza CO2 pe o suprafață mai mare decât OCO. Rețeaua ar putea face posibilă evaluarea angajamentelor fiecărei țări în parte de a reduce emisiile de carbon.

spot_img

Ultimele știri