NASA: lipsa apei va fi una dintre cele mai mari provoc─âri ale secolului

in Biodiversitate 23 May 2018 59 Views

Rezervele de apă au scăzut drastic în 19 regiuni ale lumii, lipsa apei fiind una dintre cele mai mari provocări ale secolului, conform unui studiu realizat de NASA.

Cercet─âtorii de la Goddard Space Flight Center ├«n Maryland, SUA, au folosit 14 ani de observa╚Ťii ├«nregistrate de Misiunea Spa╚Ťial─â GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) ├«n 34 de regiuni ale lumii ╚Öi au analizat date legate de precipita╚Ťii, h─âr╚Ťi ale sistemelor de iriga╚Ťii ╚Öi rapoarte legate de activit─â╚Ťi umane cum ar fi agricultura, exploat─ârile miniere ╚Öi rezervoare.

Studiul este primul de acest gen, dezvăluind în detaliu schimbările resurselor de apă dulce din întreaga lume, inclusiv în regiuni care nu fuseseră analizate până acum.

James Famiglietti, cercetător la NASA Jet Propulsion Laboratory din California și co-autor al studiului, a explicat pentru The Guardian că Pământul trece printr-o schimbare hidrologică majoră.

ÔÇ×Vedem pentru prima oar─â un tipar distinctiv ├«n care zonele umede ale lumii devin ╚Öi mai umede, la latitudini ├«nalte ╚Öi la tropice, iar zonele uscate dintre ele devin ╚Öi mai uscate. ├Än zonele uscate observ─âm multiple puncte critice rezultate din epuizarea apelor subterane.ÔÇŁ

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â care studiaz─â clima, inclusiv Grupul Interguvernamental privind Schimb─ârile Climatice, au prezis aceast─â tendin╚Ť─â global─â. Autorii studiului au declarat c─â este prea devreme pentru a confirma dac─â observa╚Ťiile f─âcute sunt rezultatul ├«nc─âlzirii globale, dar c─â poate fi obervat─â o ÔÇ×amprent─â uman─â clar─âÔÇŁ care afecteaz─â ciclul global al apei.

Pe l├óng─â schimb─ârile climatice, un alt factor care contribuie la situa╚Ťie este folosirea apelor subterane pentru agricultur─â.

Regiuni din nordul ╚Öi estul Indiei, Orientul Mijlociu, California ╚Öi Australia au fost afectate de supraexploatarea resurselor de ap─â subteran─â. Conform autorilor studiului, guvernele trebuie s─â ia m─âsuri puternice de conservare a apei pentru a evita agravarea situa╚Ťiei.

├Än nordul Indiei, folosirea apelor subterane pentru iriga╚Ťii a cauzat un declin rapid al rezervelor de ap─â, de╚Öi cantit─â╚Ťile de precipita╚Ťii s-au situat ├«n limite normale ├«n perioada studiat─â. Cercet─âtorii au avertizat c─â aceast─â situa╚Ťie nu preveste╚Öte nimic bun pentru disponibilitatea apei ├«n perioade de secet─â.

├Än ultimele trei decenii, Turcia a construit 22 de baraje pe r├óurile Tigru ╚Öi Eufrat din Irak ╚Öi Siria, cauz├ónd cea mai grav─â lips─â de ap─â identificat─â ├«n cadrul studiului. Resursele de ap─â sunt cu aproape o treime sub limitele normale ╚Öi vor continua s─â scad─â. ├Än Irak, nivelurile de ap─â din barajul Mosul sunt cu 60% mai sc─âzute dec├ót ├«n anii ÔÇÖ90, din cauza precipita╚Ťiilor reduse ╚Öi a cererii ├«n cre╚Ötere din partea proiectelor hidroelectrice turce╚Öti.

Green Report Shop Produse ECO

Marea Caspic─â trece printr-un declin rapid, rezult├ónd ├«ntr-o retragere a liniei ╚Ť─ârmului, din cauza exploat─ârii apei r├óurilor care o hr─ânesc. O situa╚Ťie asem─ân─âtoare a avut loc ├«n apropiata mare Aral, care este pe cale de dispari╚Ťie din cauza supraexploat─ârii apei pentru agricultur─â ╚Öi industrie.

Luna trecut─â, Resource Watch au publicat imagini de satelit care dezv─âluiau c─â rezervele de ap─â s-ar putea epuiza complet ├«n ╚Ť─âri ca Maroc, India, Irak ╚Öi Spania.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii