VIDEO Natura și istoria, dărâmate cu drujbe și buldozere

in Biodiversitate, Slider homepage, Video News, Videonews 8 February 2018 33 Views

Agent Green ╚Öi Funda╚Ťia Dacica atrag aten╚Ťia c─â t─âierile f─âgetelor de la Sarmizegetusa Regia afecteaz─â ireversibil situl arheologic, monument UNESCO. Situl a fost ├«nchis publicului la 22 ianuarie ├«n vederea defri╚Ö─ârii, ├«ns─â imagini surprinse cu drona arat─â arbori de dimensiuni uria╚Öe care au fost t─âia╚Ťi ╚Öi s-au pr─âbu╚Öit peste zidurile cet─â╚Ťii capitalei dacice, iar t─âierile realizate cu pretextul protej─ârii sitului arheologic ╚Öi a vizitatorilor s-au f─âcut ├«n mare parte ├«n afara traseului turistic.

T─âierile s-au f─âcut sub pretextul protej─ârii sitului, dar s-au soldat cu distrugeri ale acestuia. Au urcat cu utilajele mari p├ón─â pe acropola cet─â╚Ťii ╚Öi ├«n zona sacr─â. Au r─âv─â╚Öit ad├ónc solul, de╚Öi ╚Ötiau c─â stratul arheologic se afl─â la doar c├ó╚Ťiva centimetri ad├óncime. Arborii dobor├ó╚Ťi peste fortifica╚Ťia cet─â╚Ťii au afectat por╚Ťiuni din zidul antic. Au trecut cu TAF-ul peste plintele unui templu. E vorba de distrugeri care se sanc╚Ťioneaz─â conform legii. Mai mult, administra╚Ťia sitului nu are un plan de gestiune ╚Öi protec╚Ťie a sitului, de╚Öi legea nu permite nici un fel de interven╚Ťii ├«n sit dec├ót ├«n baza unui asemenea plan. Este vorba de un monument UNESCO, de importan╚Ť─â mondial─â, care se spune unor legi speciale, de care v─âd c─â nu se ╚Ťine seama. Este halucinant ce se ├«nt├ómpl─â acoloÔÇŁ, a spus dr. Aurora Pe╚Ťan, istoric ╚Öi pre╚Öedinte al Funda╚Ťiei Dacica.

Potrivit Agent Green, administra╚Ťia sitului a afirmat c─â inten╚Ťioneaz─â s─â defri╚Öeze definitiv 17 din cele 18 hectare pe care se ├«ntinde situl UNESCO. T─âierile ├«ncepute la 22 ianuarie includ primii 103 arbori din care se t─âiaser─â deja 80 p├óna la 1 februarie. Administratorul sitului sus╚Ťine c─â to╚Ťi arborii dobor├ó╚Ťi erau usca╚Ťi, dar ├«n urma observ─ârii trunchiurilor duse la depozitul Anines ÔÇô Gr─âdi╚Öte, reprezentan╚Ťii Agent Green au constatat c─â marea majoritate a lemnului extras are de fapt o mare valoare economic─â.

Reprezentan╚Ťii Agent Green au ├«ncercat s─â intre ├«n cetate pentru a observa situa╚Ťia, ├«ns─â Vladimir Brylynskei, administratorul sitului, le-a spus c─â accesul nu este permis. Acesta a admis c─â este interesat s─â ob╚Ťin─â de acum ├«nainte finan╚Ť─âri pentru proiecte care s─â conduc─â la stabilizarea teraselor cet─â╚Ťii ├«n condi╚Ťiile ├«n care r─âd─âcinile arborilor nu vor mai asigura aceast─â func╚Ťie peste c├ó╚Ťiva ani.

Imaginile din dron─â vorbesc de la sine, iar situa╚Ťia impune o anchet─â ampl─â a Parchetului ╚Öi o interven╚Ťie rapid─â a autorit─â╚Ťilor care mai pot ├«nc─â lua m─âsuri s─â salveze ce se mai poate ╚Öi s─â pedepseasc─â f─âpta╚Öii. Practic, administra╚Ťia sitului a cerut defri╚Öarea, iar ministerul p─âdurilor i-a mul╚Ťumit din pix, aprob├ónd extragerea a 306 metri cubi de lemn. ├Än╚Ťelegem ╚Öi sus╚Ťinem protec╚Ťia sitului ╚Öi a vizitatorilor, ├«ns─â superficialitatea cu care s-au aprobat t─âierile ╚Öi modul ├«n care se realizeaz─â lucr─ârile las─â mult de doritÔÇŁ, a┬á declarat Gabriel P─âun.

Agent Green ╚Öi Funda╚Ťia Dacica fac apel la Ministerul Culturii, Garda Forestier─â ╚Öi Garda de Mediu s─â suspende orice lucr─âri ├«n sit, s─â ├«l sigileze ╚Öi s─â demareze un control amplu. Planurile de defri╚Öare pentru 17 hectare trebuie anulate definitiv ╚Öi un plan de ac╚Ťiune pe termen lung pentru protejarea sitului trebuie realizat de o echip─â de exper╚Ťi relevan╚Ťi. Organiza╚Ťiile recomand─â p─âstrarea consisten╚Ťei p─âdurii la minim 0,6 (adic─â suprafa╚Ťa ├«mp─âdurit─â a sitului s─â nu scad─â niciodat─â sub 60% din suprafa╚Ťa sa) ╚Öi fagul s─â r─âm├ón─â specia fundamental─â de p─âdure ├«n amestec cu paltinul de munte ╚Öi laricea, a╚Öa cum era pe vremea dacilor.

Comentarii

comentarii