Natural, artificial sau… deloc? Tu ce variantă de brad preferi?

Cei care încă se mai întreabă dacă să-și cumpere brad natural sau artificial trebuie să știe un lucru: ambele variante au o amprentă de carbon. În cazul celui artificial, este mai mare. Există însă și alternative 100% verzi.

12_15_brazi_realfake

An de an, are loc nelipsita dezbatere despre cea mai ecologică variantă pentru bradul de Crăciun. Producătorii de brazi artificiali susțin că oferă o alternativă pentru tăierea copacilor, pe când cei care cresc brazi pentru vânzare spun că amprenta de carbon a celor artificiali este mult mai mare decât a celor naturali.

Conform unui studiu realizat de compania franceză de consultanță Ellio, e de 3 ori mai poluant să produci un brad artificial care va fi utilizat timp de 6 ani decât să tai în fiecare an unul natural. De obicei, brazii artificiali sunt produși în China și folosesc ca materie primă PVC-ul, material care elimină substanțe cancerigene în timpul producției și după aruncare și nu poate fi reciclat. În plus, emisiile aferente transportului brazilor artificiali sunt, de obicei, mai mari decât cele corespunzătoare celor naturali, cultivați local.

Așadar, un lucru este cert: singura soluție cu amprentă 0 de carbon este aceea de a renunța total la a mai împodobi bradul pentru Crăciun. Există însă câteva variante care v-ar putea aduce satisfacții mai mari.

În loc să tăiem, putem planta

Asociația MaiMultVerde le propune celor pregătiți să renunțe la bradul de Crăciun să doneze banii pe care i-ar fi alocat în acest scop pentru plantarea unor copaci. În schimb, asociația oferă periodic donatorilor informații și poze despre evoluția copacilor plantați cu banii lor. Vandal s-a alăturat campaniei, punând la dispoziția celor interesați tricouri cu un imprimeu sugestiv:

Tricou cu mesajul „HO! HO! HO... cu tăiatul brazilor!”
Tricou cu mesajul „HO! HO! HO… cu tăiatul brazilor!”

La rândul său, Greenpeace recomandă să dăruim un brad pădurii, adică să renunțăm pur și simplu la a-l mai tăia. În plus, le cere susțănătorilor să semneze o petiție pentru protejarea pădurilor.

Sau putem recicla

Pentru cei care nu doresc totuși să renunțe la împodobirea bradului, există și alternative sustenabile. Doritorii pot achiziționa brazi în ghivece, pe care apoi îi pot planta. Trebuie însă menționat că, pentru a mai putea fi plantat, un astfel de brad ar trebui ținut în interior în jur de o săptămână și udat periodic.

Magazinul de brazi are o ofertă generoasă de brazi crescuți în mod sustenabil, pentru care nu utilizează pesticide. În plus, direcționează 5% din fondurile obținute din vânzări către cauzele MaiMultVerde.

Cei care nu se văd plantând copaci și au o anumită doză de creativitate își pot crea propriul brad de Crăciun. De preferat, din materiale reciclate. Iată doar câteva idei. Găsiți și altele, pe Pinterest.

12_15_brazi_alternativ

spot_img

Ultimele știri