Natural, artificial sau… deloc? Tu ce variant─â de brad preferi?

in EcoLIFESTYLE 22 December 2015 561 Views

Cei care încă se mai întreabă dacă să-și cumpere brad natural sau artificial trebuie să știe un lucru: ambele variante au o amprentă de carbon. În cazul celui artificial, este mai mare. Există însă și alternative 100% verzi.

12_15_brazi_realfake

An de an, are loc nelipsita dezbatere despre cea mai ecologic─â variant─â pentru bradul de Cr─âciun. Produc─âtorii de brazi artificiali sus╚Ťin c─â ofer─â o alternativ─â pentru t─âierea copacilor, pe c├ónd cei care cresc brazi pentru v├ónzare spun c─â amprenta de carbon a celor artificiali este mult mai mare dec├ót a celor naturali.

Conform unui studiu realizat de compania francez─â de consultan╚Ť─â Ellio, e de 3 ori mai poluant s─â produci un brad artificial care va fi utilizat timp de 6 ani dec├ót s─â tai ├«n fiecare an unul natural. De obicei, brazii artificiali sunt produ╚Öi ├«n China ╚Öi folosesc ca materie prim─â PVC-ul, material care elimin─â substan╚Ťe cancerigene ├«n timpul produc╚Ťiei ╚Öi dup─â aruncare ╚Öi nu poate fi reciclat. ├Än plus, emisiile aferente transportului brazilor artificiali sunt, de obicei, mai mari dec├ót cele corespunz─âtoare celor naturali, cultiva╚Ťi local.

A╚Öadar, un lucru este cert: singura solu╚Ťie cu amprent─â 0 de carbon este aceea de a renun╚Ťa total la a mai ├«mpodobi bradul pentru Cr─âciun. Exist─â ├«ns─â c├óteva variante care v-ar putea aduce satisfac╚Ťii mai mari.

În loc să tăiem, putem planta

Asocia╚Ťia MaiMultVerde le propune celor preg─âti╚Ťi s─â renun╚Ťe la bradul de Cr─âciun s─â doneze banii pe care i-ar fi alocat ├«n acest scop pentru plantarea unor copaci. ├Än schimb, asocia╚Ťia ofer─â periodic donatorilor informa╚Ťii ╚Öi poze despre evolu╚Ťia copacilor planta╚Ťi cu banii lor. Vandal s-a al─âturat campaniei, pun├ónd la dispozi╚Ťia celor interesa╚Ťi tricouri cu un imprimeu sugestiv:

Tricou cu mesajul ÔÇ×HO! HO! HO... cu t─âiatul brazilor!ÔÇŁ

Tricou cu mesajul ÔÇ×HO! HO! HO… cu t─âiatul brazilor!ÔÇŁ

La r├óndul s─âu, Greenpeace recomand─â s─â d─âruim un brad p─âdurii, adic─â s─â renun╚Ť─âm pur ╚Öi simplu la a-l mai t─âia. ├Än plus, le cere sus╚Ť─ân─âtorilor s─â semneze o peti╚Ťie pentru protejarea p─âdurilor.

Sau putem recicla

Pentru cei care nu doresc totu╚Öi s─â renun╚Ťe la ├«mpodobirea bradului, exist─â ╚Öi alternative sustenabile. Doritorii pot achizi╚Ťiona brazi ├«n ghivece, pe care apoi ├«i pot planta. Trebuie ├«ns─â men╚Ťionat c─â, pentru a mai putea fi plantat, un astfel de brad ar trebui ╚Ťinut ├«n interior ├«n jur de o s─âpt─âm├ón─â ╚Öi udat periodic.

Magazinul de brazi are o ofert─â generoas─â de brazi crescu╚Ťi ├«n mod sustenabil, pentru care nu utilizeaz─â pesticide. ├Än plus, direc╚Ťioneaz─â 5% din fondurile ob╚Ťinute din v├ónz─âri c─âtre cauzele MaiMultVerde.

Cei care nu se v─âd plant├ónd copaci ╚Öi au o anumit─â doz─â de creativitate ├«╚Öi pot crea propriul brad de Cr─âciun. De preferat, din materiale reciclate. Iat─â doar c├óteva idei. G─âsi╚Ťi ╚Öi altele, pe Pinterest.

12_15_brazi_alternativ

Comentarii

comentarii