Navele din Delta Dunarii nu vor mai avea voie sa faca valuri

Conducatorii de nave si ambarcatiuni de agrement risca amenzi cuprinse intre 3.000 si 5.000 lei daca vor depasi viteza de 30 km/ora si vor provoca valuri pe principalele canale din perimetrul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, potrivit unui proiect de hotarare elaborat de Ministerul Mediului si Padurilor.

Potrivit documentului, viteza maxima a ambarcatiunilor de agrement se va diminua de la 40, la 30 km/ora, iar navele nu vor mai avea voie sa se apropie de maluri la o distanta mai mica de 50 de metri. Practic, marinarii  vor fi nevoiti sa reduca viteza pana la ”limita producerii valurilor”.

In afara canalelor, ambarcatiunile de agrement vor fi constranse sa incetineasca si mai mult, pana la 15 km/ora, se precizeaza in proiect. In plus, circulatia ambarcatiunilor de agrement pe timpul noptii este interzisa.

Aceeasi reglementare prevede faptul ca in zonele de protectie integrala accesul si navigatia sunt interzise. De asmenea, turistii nu vor mai avea voie sa debarce oriunde au chef si risca sa fie amendati laolalta cu operatorii de turism daca opresc in alte locuri decat cele stabilite clar de Administratia Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”. 

Documentul reglementeaza conditiile de navigatie in zonele protejate din Delta Dunarii si impune sanctiuni pentru nerespectarea acestora. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotarare, unele dintre prevederi sunt in vigoare inca din 2007, printr-un ordin de ministru. Acesta nu prevede insa niciun fel de sanctiune pentru cei care incalcau legea. 

Deseurile se pastreaza in barca

Navele si ambarcatiunile de agrement ce navigheaza in perimetrul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” trebuie sa fie dotate cu instalatii de stocare sau de tratare a deseurilor si instalatii de epurare a apelor uzate.

Noua reglementare impune amenzi celor care arunca gunoaiele in afara locurilor special amenajate si semnalizate pentru colectare. Turistii nu pot invoca inexistenta acestora: legea precizeaza ca, in absenta locurilor special amenajate pentru depozitarea deseurilor, acestea vor fi tinute la bordul navei si vor fi descarcate in spatiile amenajate din cea mai apropiata localitate.

In cazul producerii unei poluari accidentale, conducatorul navei este obligat sa anunte imediat Administratia Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” si cea mai apropiata capitanie de port si sa ia toate masurile pentru limitarea poluarii si a urmarilor acesteia.

50.600 hectare au regim de protectie integrala

Administratia Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”(ARBDD) administreaza un teritoriu de 580.000 de hectare, din care 50.600 hectare sunt zone cu regim de protectie integrala, zone economice pe o intindere de 306.100 hectare si zone tampon in suprafata de 223.300 hectare.

”Actul normativ va contribui la reducerea impactului negativ pe care il are circulatia navelor si ambarcatiunilor de agrement asupra ecosistemelor respective, inclusiv asupra speciilor din zonele adiacente canalelor si lacurilor interioare din rezervatie”, se mai precizeaza in nota de fundamentare a proiectului legisaltiv.

Documentul poate fi consultat integral aici.

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri