Casa din baloti de paie devine realitate in Romania secolului XXI  (VIDEO)

in Business 19 October 2011 234 Views

Ideea confectionarii unor locuinte din paie, desi pare depasita de realitatea secolului XXI, a fost “reinviata”, in Romania, printr-un proiect al profesorului Tom Rijven – specialist francez in domeniul constructiilor ecologice.

Proiectul a fost pus in opera la 90 de kilometri de Bucuresti, in satul Carligu Mare din comuna Glodeanu – Silistea, judetul Buzau, si prezentat, la final, intr-o conferinta sustinuta la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”.

Casa din baloti de paie a fost construita de voluntarii asociatiei Eco Habitat, condusa de arhitectul Catalina Grigore, care grupeaza tineri licentiati in mai multe domenii – arhitectura, constructii, istorie, arte.

Pe santier, voluntarii au fost coordonati de profesorul Rijven. Constructia locuintei a durat o luna de zile, in perioada septembrie – octombrie 2011.

Peretii casei au fost ridicati din baloti de paie suprapusi. Alaturi de materiale vegetale, constructorii au folosit si alte resurse naturale – pamant si scandura, precum si materiale recuperate – anvelope auto si pet-uri din plastic.

Calitatile unei asemenea constructii, prezentate de Tom Rijven si de membrii Eco Habitat, sunt costul redus, rezistenta la miscari seismice, utilizarea eficienta a resurselor locale, precum si buna izolatie termica si fonica.

Drept dovada a viabilitatii unor asemenea idei arhitectonice, in Franta exista chiar o retea de constructii cu baloti de paie, denumita “Compaillons”.

In Romania, prima casa din baloti de paie va fi locuita de membrii unei familii defavorizate din comuna Glodeanu.

Mihai Diac

 

Comentarii

comentarii