Nestle a fost suspendată din organismul pentru industria sustenabilă a uleiului de palmier

in Business 6 July 2018 88 Views

Nestle, cea mai mare companie din industria alimentară, a fost suspendată din calitatea de membru al industriei de supraveghere a Asociației ”Masa rotundă privind sustenabilitatea uleiul de palmier (RSPO), deoarece grupul alimentar din Elveția nu a prezentat un raport care detaliază modul în care ar asigura utilizarea uleiului de palmier certificat, scrie Reuters.

RSPO este o asociație care reprezintă un grup de producători de palmieri, companii de consum și grupuri activiste care oferă certificate de sustenabilitate pentru industrie. Certificarea comportamentelor sănătoase din punct de vedere ecologic este cerută de câțiva mari cumpărători de ulei de palmier din Occident, inclusiv producătorii majori de alimente și dulciuri cum ar fi Unilever și Mars.

Suspendarea se aplică de la anunțul acesteia și se extinde la toate filialele Nestle, potrivit unei declarații RSPO.

Membrii RSPO sunt obligați în fiecare an să-și precizeze acțiunile întreprinse în ultimele 12 luni și planurile pentru anul următor, dar și pe termen lung cu privire la modul în care vor produce sau cumpăra ulei de palmier certificat privind durabilitatea într-un raport, a spus RSPO.

“Nestle nu a prezentat raportul pentru anul 2016, iar pentru 2017 a prezentat raportul fără un plan de durată”, a adăugat asociația.

Nestle, un mare cumpărător de ulei de palmier, a declarat într-un comunicat că va continua dialogul cu RSPO și speră să se califice pentru aderare în viitorul apropiat.

Uleiul de palmier este cel mai folosit ulei comestibil din lume, care se găsește în aproape toate produsele, de la margarină la biscuiți și de la săpun la supe. Industria a intrat sub control în ultimii ani, deoarece a fost acuzată de defrișări și de incendiile forestiere.

Tot mai multe zone cu păduri tropicale sunt defrișate sau incendiate în fiecare an, pentru a face loc noilor terenuri pentru plantațiile de palmier. Distrugerea junglelor pentru a face loc de noi terenuri pentru culturile de plamier constituie într-una dintre cele mai mari catastrofe ecologice actuale.

“Împărtășim ambiția RSPO pentru îmbunătățirea performanțelor sociale și de mediu ale industriei uleiului de palmier. Abordările noastre față de acest lucru diferă și respectăm decizia consiliului RSPO privind calitatea de membru al Nestle. Vom continua dialogul cu RSPO și sperăm să ne re-calificăm în viitorul apropiat “, se arată în declarația Nestle.

RSPO este o organizaţie de voluntari care reuneşte cele şapte grupuri din domeniul producţiei de ulei de palmier: producători, procesatori sau comercianţi, fabricanţi de bunuri de consum, detailişti, bănci şi investitori, ONG-uri ecologice şi sociale. Certificarea conform RSPO are la bază conformitatea fiecărei etape a lanțului de aprovizionare cu ulei de palmier.

Gigantul elveţian Nestle este cea mai mare companie de nutriţie din lume, cu o istorie de 150 de ani. Nestle are 335.000 de angajaţi, 436 de fabrici în 85 de ţări, îşi vinde produsele în 189 de ţări, iar în 2016 a înregistrat o cifră de afaceri de 89,5 miliarde franci elveţieni.

În România, Nestle are 900 de angajaţi şi o fabrică la Timişoara, care produce sub brandurile Joe şi Nescafe, cu exporturi în 25 de ţări.

Citește și: IUCN: producția uleiului de palmier este dăunătoare pentru mediu, însă alternativele disponibile ar putea fi și mai periculoase pentru viața sălbatică

Comentarii

comentarii