Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

New Delhi împarte măști persoanelor fără adăpost, pentru a le proteja de poluare

Autoritățile din New Delhi, India, împart 10.000 de măști medicinale persoanelor fără adăpost și celor din medii defavorizate, din cauza nivelului ridicat de poluare. Experții avertizează însă că măsura este ineficientă, pentru că acele măști nu pot filtra particulele fine.

New Delhi împarte măști persoanelor fără adăpost, pentru a-i proteja de poluare

Bipin Rai, reprezentant al guvernului pentru New Delhi, a declarat10.000 de măşti de protecţie facială vor fi distribuite familiilor din stradă, femeilor, pacienţilor şi copiilor, „în condiţiile în care gradul de poluare crește”.

Experții avertizează că măştile medicinale pe care autoritățile le vor împărți nu au nicio eficienţă în faţa particulelor fine (PM2,5) microscopice, care sunt atât de mici încât pot pătrunde în organismul uman, până în inimă și în sistemul cardiovascular.

„Aceste măşti sunt redundante, deoarece particulele nocive nu pot fi filtrate”, a declarat Vivek Chattopadhyay de la Centre for Science and Environment. „Sunt ineficiente, iar guvernul ar trebui să ofere în schimb măști certificate medical”.

Măsura vine după ce, la jumătatea lunii noiembrie, nivelul de concentrare al particulelor fine înregistrate de Ambasada SUA din New Delhi era de 378 de micrograme la metru cub de aer, la 10:00 ora locală, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu fie depăşită media de 25 de micrograme.

A doua zi după sărbătoarea hindusă Diwali sau Festivalul Luminilor, de pe 7 noiembrie, concentrație de particule fine în suspensie (PM2,5) de peste 1.000 de micrograme pe metru cub de aer.

În fiecare iarnă, metropola de 20 de milioane de locuitori se sufocă din cauza fenomenului de ceaţă toxică încărcată cu particule în suspensie care pune grav în pericol sănătatea publică. Cauzele sunt fumul ţevilor de eşapament, praful şantierelor, incinerarea deşeurilor şi emisiile industriale şi agricole.

Pentru a ţine sub control nivelurile de poluare, autorităţile au interzis intrarea camioanelor în oraş şi au ordonat deja oprirea tuturor activităţilor de construcţie care implică excavări, în anumite limite.

Poluarea aerului este deosebit de periculoasă pentru copii, potrivit unui studiu recent al OMS. În fiecare an se înregistrează aproximativ 600.000 decese în întreaga lume, în rândul copiilor cu vârste de sub 15 ani.

spot_img

Ultimele știri