Autoritățile orașului New York dau în judecată cinci mari companii petroliere

in Poluare 12 January 2018 127 Views

Autoritățile orașului New York dau în judecată cinci mari companii petroliere, pe care le acuză că au contribuit la schimbările climatice.

new york da in judecata companii petroliere

Autoritățile au în plan începerea unui proces de dezinvestire a 189 miliarde de dolari în sectorul petrolier, pe parcursul a 5 ani. Cele cinci fonduri de pensii ale New Yorkului au în prezent aproximativ 5 miliarde de dolari investiți în sectorul petrolier.

Despăgubiri din partea companiilor petroliere pentru lupta cu schimbările climatice

Primarul orașului, Bill de Blasio, a anunțat că va cere despăgubiri de la BP, Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips și Royal Dutch Shell.

„[…]aducem lupta împotriva schimbărilor climatice direct la companiile petroliere, care cunoșteau consecințele și au dezinformat intenționat publicul pentru a își proteja profiturile. Pe măsură ce schimbările climatice devin tot mai grave, este de datoria companiilor petroliere, a căror lăcomie ne-a pus în această poziție, să suporte costurile necesare pentru a face New York mai sigur și mai rezistent.”

Conform documentelor prezentate în instanță, orașul New York a suferit inundații și eroziune a coastei din cauza schimbărilor climatice, iar în viitor va fi tot mai afectat. Costurile pentru a proteja zone cu altitudine joasă de inundații se vor ridica la zeci de miliarde de dolari. Autoritățile își doresc acoperirea costurilor necesare pentru protejarea orașului de către companiile petroliere, declarând că schimbările climatice sunt cea mai grea provocare pentru New York în deceniile următoare.

Documentele arată că 100 de companii petroliere sunt responsabile pentru aproape două treimi din toate emisiile de gaze cu efect de seră, începând cu revoluția industrială și până în prezent.

În cadrul procesului vor fi prezentate dovezi conform cărora companii ca Exxon știau de zeci de ani despre impactul combustibililor fosili asupra mediului, însă au minimalizat și negat aceste informații.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii