New York interzice pungile de plastic din 2020, dar le înlocuiește cu cele de hârtie

in EcoLIFESTYLE 5 April 2019 131 Views

Parlamentarii din New York au votat la începutul lunii aprilie interzicerea aproape în totalitate a pungilor de unică folosință din plastic. Excepție de la regulă fac cele folosite pentru carne și lactate, dar și pentru a transporta mâncarea la pachet de la restaurant. Cele din plastic vor fi înlocuite cu unele de hârtie.

pungi de plastic

Începând cu 1 martie 2020, magazinele mici și mari nu vor mai putea să le ofere clienților pungi de plastic de unică folosință. Legea, însă, nu afectează pungile cu care restaurantele livrează mâncare acasă, cele în care sunt ambalate produse precum carne sau lactate sau cele oferite de farmacii, pentru a transporta medicamente.

Legislația le oferă posibilitatea administrațiilor locale să opteze pentru o taxă de cinci cenți (20 de bani) pentru pungile de hârtie. 40% din sumele astfel colectate vor fi folosite pentru programe prin care persoanele cu venituri reduse vor primi pungi reutilizabile, iar 60% vor merge către veniturile pentru protecția mediului.

floria.ro

Organizațiile de mediu au spus că legislația ar fi trebuit să impună o taxă generală pentru pungile de hârtie, nu să fie o opțiune.

„Rămâne de văzut cât de eficientă va fi această lege, pentru că județele ar trebui să opteze pentru taxă. La sfârșitul zilei, cel care plătește prețul cel mai mare este tot mediul. Fabricarea pungilor de hârtie presupune consumarea unei cantități mari de apă și eliminarea de dioxid de carbon, deci avem unele îngrijorări pentru pungile de hârtie, așa cum avem și pentru plastic. Interzicerea pungilor de plastic este un pas bun, dar ne temem că statul va trebui să revină asupra legii și să impună taxa de 5 cenți”, a declarat Liz Moran, directorul grupului de interes public din New York, potrivit Bloomberg.

Peter Iwanowicz, directorul executiv al Avocaților de Mediu din New York, este de acord că taxa pentru pungile de hârtie ar trebui să fie obligatorie. Faptul că este opțională, spune el, face din lege „o soluție slabă la probleme pungilor de unică folosință”.

„New York a avut șansa să arate că este un lider adevărat și a eșuat să facă asta”, a spus el pentru New York Times.

New York este cel de-al treilea stat din SUA care interzice pungile de unică folosință din plastic. Primul a fost Hawaii, cu o taxă pentru pungile de hârtie și cele din plastic reutilizabile, urmat apoi de California, în 2016.

Comentarii

comentarii