NEXT-E, re╚Ťeua de sta╚Ťii de ├«nc─ârcare pentru ma╚Öini electrice care va str─âbate Europa Central─â ╚Öi de Est

in Business, Transport 9 November 201753 Views

O re┼úea de 222 de sta┼úii de ├«nc─ârcare rapid─â ┼či 30 ultra-rapid─â pentru autovehicule electrice va conecta ┼čase ┼ú─âri din Europa Central─â ┼či de Est, pe rutele principale de transport.

Partenerii din cadrul consor┼úiului NEXT-E au semnat, joi, la Tallinn, un acord de finan┼úare cu INEA (Innovation and Networks Executive Agency), ├«n valoare de 18,84 milioane euro, care va face posibil─â construirea unei re┼úele de ├«nc─ârcare pentru autovehicule electrice ├«n Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croa┼úia ┼či Rom├ónia.

Obiectivul nostru este de a permite cet─â╚Ťenilor s─â c─âl─âtoreasc─â cu vehicule alimentate alternativ ├«n ├«ntreaga Uniune European─âÔÇŁ, a declarat Herald Ruijters, Director, DG MOVE, Direc╚Ťia B – Investi╚Ťii, Transporturi inovatoare ╚Öi durabile, Comisia European─â.

├Än luna iulie 2017, proiectul NEXT-E a fost selectat de Comisia European─â pentru cofinan┼úare prin intermediul programului ┬áConnecting Europe Facility (CEF). ├Än cadrul acestuia, consor┼úiul va instala 222 de sta┼úii de ├«nc─ârcare rapid─â multi-standard (50 kW) ┼či 30 de sta┼úii de ├«nc─ârcare ultra-rapid─â (150-350 kW) de-a lungul principalelor coridoare europene de transport ┼či a re┼úelei trans-europene de transport (TEN-T).

E.ON ┼či MOL dezvolt─â, ├«n Rom├ónia, o re┼úea de 40 de sta┼úii┬á de ├«nc─ârcare a vehiculelor electrice

Proiectul NEXT-E reprezint─â cooperarea a patru companii de top din cadrul sectoarelor de electricitate, petrol ┼či gaze naturale care ┼či-au unit for┼úele cu produc─âtorii de autovehicule pentru a crea o re┼úea interoperabil─â de sta┼úii de ├«nc─ârcare a autovehiculelor electrice, ca alternativ─â viabil─â la autovehiculele echipate cu motoare cu ardere intern─â. Consor┼úiul este format din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovensk├í energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele ┼čase ┼ú─âri participante), Hrvatska elektroprivreda din Croa┼úia, PETROL (├«n Slovenia ┼či Croa┼úia), precum ┼či Nissan ┼či BMW.

Proiectul NEXT-E este o investi╚Ťie care rezolv─â o mare provocare legat─â de mobilitatea electric─â ╚Öi anume condusul pe distan╚Ťe lungi. Pentru prima dat─â, ╚Öoferii din toat─â regiunea vor avea acces la o re╚Ťea de ├«nc─ârc─âtoare electrice care le va permite s─â ajung─â din Bucure╚Öti ├«n Praga, de exemplu, baz├óndu-se doar pe energie electric─â. Din cele 40 de sta┼úii de ├«nc─ârcare din Rom├ónia, 21 vor reprezenta investi╚Ťii realizate de MOL, acesta fiind ├«nc─â un pas pe care ├«l facem pentru a deveni un furnizor complet de solu╚Ťii de mobilitateÔÇŁ, a declaratCamelia Ene, CEO & Country Chairman MOL Romania.

├Än prezent, sta┼úiile de ├«nc─ârcare a autovehiculelor electrice sunt r─âsp├óndite aleatoriu ┼či de multe ori nearmonizate, cu risc de suprapunere sau discontinuitate ├«n cadrul re┼úelei.┬áProiectul va asigura acces la expertiz─â relevant─â ┼ú─ârilor care, ├«n prezent, nu au un num─âr mare de vehicule electrice, precum Ungaria ┼či Rom├ónia.

Pia┼úa de automobile electrificate ÔÇô electrice ┼či plug-in hybrid ÔÇô se afl─â ├«ntr-o faz─â incipient─â ├«n Rom├ónia, dar se dezvolt─â rapid. Deja am dublat v├ónz─ârile de BMW i3 ├«n acest an, comparativ cu 2016. Automobilul electrificat se dovede┼čte o solu┼úie bun─â pentru ora┼če, av├ónd ├«n vedere impactul de mediu, eficien┼úa ┼či costurile de utilizare, dar ┼či experien┼úa unic─â de condus. Prin proiecte de infrastructur─â importante extindem poten┼úialul de utilizare ┼či ├«n afara ora┼čelor ┼či aducem noi argumente pentru extinderea pie┼úei. De asemenea, proiectul NEXT-E anticipeaz─â dezvoltarea automobilelor electrice c─âtre noi segmente, precum SAV, av├ónd ├«n vedere c─â a┼čtept─âm ┼či o cre┼čtere ┬áimportant─â de capacitate a bateriilor ├«n anii urm─âtoriÔÇŁ, Wolfgang Schulz, director general BMW Group Rom├ónia.

 

Se prefigureaz─â c─â instalarea sta┼úiilor de ├«nc─ârcare rapid─â va ├«ncepe ├«n anul 2018, ├«n vreme ce instalarea de sta┼úii ultra-rapid─â este planificat─â pentru anul 2019, anticip├ónd noua genera┼úie de autovehicule electrice cu autonomie extins─â. Finalizarea proiectului este estimat─â pentru sf├ór┼čitul anului 2020.

Comentarii

comentarii