Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Niciun ban pentru perdelele forestiere în 2014

Realizarea perdelelor forestiere din țară au rămas un slogan pentru autoritățile de mediu din România. Un alt an a trecut fără să avem pâlcurile de pădure care să protejeze față de fenomenele meteo extreme din cauza lipsa banilor și a birocrației. Romsilva nu a primit fondurile necesare de la Departamentul de Ape, Păduri și Piscicultură necesare realizării perdelelor de copaci pentru șosele și autostrăzi.

 

perdele

 

Directorul general al Romsilva Adam Crăciunescu a declarat că instituția a realizat, în 2014, un singur tronson de perdea forestieră, în regie proprie, pe un teren din domeniul public al statului administrat de Romsilva. Perdeaua se află de-a lungul Autostrăzii A2, pe raza comunei Stelica, din județul Ialomita și protejează împotriva depunerilor masive de zăpadă. Perdeaua are o lungime de 7,89 km, o lățime de 30 metri și o suprafață de 23,69 hectare. Speciile utilizate au fost ulm de Turkestan, frasin, pin negru, sălcioară și diverși arbuști (măceș, lemn câinesc și păducel).

În România, există doar 700 de hectare de perdele forestiere de protecție a drumurilor și autostrăzilor, deși necesarul este de 20.000 de hectare. Perdelele forestiere au rolul de a proteja un obiectiv împotriva efectelor unor dăunători sau pentru ameliorarea climatică, economică și eco-sanitară a terenurilor. Acestea sunt de mai multe feluri: perdele forestiere pentru protecția terenurilor agricole contra factorilor climatici dăunători și pentru ameliorarea condițiilor climaterice din perimetrul apărat, perdele forestiere antierozionale, de protejare a solului, pentru protecția căilor de comunicații și transport, pentru protecția digurilor și a malurilor, pentru protecția localităților și a diverselor obiective economice și sociale.

Lipsa fondurilor a pus Romsilva în imposibilitatea de a face exproprierile necesare înființărilor predelelor forestiere. Programul național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și a drumurilor naționale a fost aprobat prin OUG nr. 38/2014 pentru modificarea și completarea Legii 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție. Potrivit acestei ordonanțe, “anual, prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, se aprobă lista obiectivelor de investiții propuse spre finanțare (…)”. Totdodată, se mai precizează că finanțarea acestor obiective de investiții “se asigură din fonduri externe nerambursabile postaderare, de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură.”

Romsilva a cheltuit 21 de milioane de lei pentru împăduririle din toamnă

impadurire

Chiar dacă lucrările pentru perdelele forestiere au stagnat, potrivit reprezentanților Romsilva, regia a acordat lucrărilor de împăduriri din această toamnă fonduri de aproximativ 21 milioane de lei.  În cadrul campaniei a fost împădurită o suprafață de 1.819 de hectare și regenerată pădurea pe o suprafață de 2.433 de hectare, după ce, în campania de primăvară, au fost regenerate pădurile pe suprafața de 11.484 de hectare.

Dacă în campania de primăvară lucrările de regenerare a pădurilor s-au realizat cu precădere în zonele de deal și de munte, în campania de toamnă s-au realizat lucrări, mai ales în zona de câmpie, în lunca și Delta Dunării. Cele mai mari suprafețe pe care Romsilva a regenerat pădurea în această toamnă se regăsesc în fondul forestier administrat de direcțiile silvice Tulcea – 629 ha, Dolj – 543 ha, Ialomița – 320 ha, Brăila – 289 ha, Călărași – 281 ha, Constanța – 277 ha. Pentru consolidarea plantațiilor executate în anii anteriori, în această toamnă s-au executat lucrări de completări pe suprafața de 169 ha și de refacere a culturilor calamitate pe suprafața de 459 ha.

Citește și:

Radarul Pădurii, sistemul prin care orice persoană poate semnala un transport ilegal de lemne

Romania are nevoie de 1700 km de perdele forestiere

Primele perdele forestiere, de-a lungul autostrazilor, in 2014

 

spot_img

Ultimele știri