Un grup de doctori și politicieni din Marea Britanie cere industriei cărnii să renunțe la aditivi cancerigeni

in Eat Smart 3 January 2019 514 Views

O coaliție de doctori și politicieni din Marea Britanie atrag atenția că nitriții din carnea procesată sunt o problemă de sănătate publică la fel de mare ca alimentele cu mult zahăr și grăsimi. Nitriții din carnea procesată sunt substanțe chimice periculoase, asociate cu cancerul.

Coaliția cere guvernului Marii Britanii să elimine nitriții din carnea procesată și cer autorităților să trateze situația cu aceeași seriozitate cu care este abordat nivelul de zahăr din alimente. Conform acesteia, există dovezi că consumul de carne procesată care conține aceste chimicale rezultă în 6.600 de cazuri de cancer intestinal în fiecare an în Marea Britanie.

În 2015, Organizația Mondială a Sănătății a asociat pentru prima oară carnea procesată cu cancerul, estimând că în fiecare an au loc 34.000 de decese în urma cancerului, din cauza unei diete bogate în cărnuri procesate, relatează The Guardian.

Lumea trebuie să reducă substanțial consumul de carne pentru a evita schimbările climatice catastrofale

Alte studii publicate anul acesta confirmă legătura dintre aditivi și cancer. Un studiu de la Universitatea din Glasgow sugera că reducerea consumului de carne procesată ar putea reduce riscul femeilor de a dezvolta cancer la sân, iar un alt studiu de la Universitatea Johns Hopkins din SUA a dezvăluit o legătură alarmantă între consumul de carne procesată și probleme de sănătate mentală.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Principala problemă a cărnii procesate este modul ei de conservare, cu ajutorul nitriților și uneori a nitraților. Nitriții sunt adăugați pentru a evita botulismul și pentru a oferi culoarea roz, însă se transformă în nitrosamine, substanțe chimice cancerigene, în timpul procesării, stocării și gătirii.

Conform International Encyclopedia of Public Health:

„Experimente extensive pe animale au dovedit că nitrosaminele sunt substanțe cancerigene puternice, care sunt strâns legate de carcinogeneza cancerului gastrointestinal. Consumul pe termen lung al alimentelor care conțin nitrosamine, cum ar fi murături, pește sărat, bacon sau alte alimente cu conținut ridicat de nitrit, poate duce la tumori gastrointestinale. Din acest motiv, autoritățile de reglementare ar trebui să controleze în mod strict utilizarea nitriților în alimente, în timp ce indivizii ar trebui să respingă alimentele bogate în nitrosamine.”

Conform The New York Times, chiar și cărnurile care sunt promovate ca fiind naturale pot conține nitriți, deoarece aceștia apar în mod natural în anumite sucuri de legume și pudre. De exemplu, cărnuri tratate cu sare de mare, amidon de porumb sau alte condimente naturale ar putea să aibă la fel de mulți nitriți ca și cărnurile procesate cu nitriți adăugați.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii