Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins un nou record în martie 2015

in EcoLIFESTYLE, Studii 7 May 2015 606 Views

Nivelul mediu al dioxidului de carbon din atmosferă a rămas peste pragul de 400 ppm (părți per milion) pe toată durata lunii martie 2015, stabilind un nou record, potrivit datelor publicate de Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei din SUA (NOAA). Conform datelor deținute de oamenii de știință, o situație asemănătoare a existat în urmă cu 800.000 de ani. 

poluare

“Acest fapt demonstrează fără echivoc că arderea combustibililor fosili a condus la creșterea concentrației dioxidului de carbon din atmosferă cu mai mult de 120 ppm față de era pre-industrială. Jumătate din această creștere a avut loc după 1980”, a spus Pieter Tans, unul dintre conducatorii agenției americane. Primele semne au venit în mai 2013, când pentru prima dată s-a înregistrat o depășire zilnică a pragului de 400 ppm. Pe parcursul verii 20014 mai multe părți ale planetei s-au aflat în mod constant peste limita de 400 ppm, însă niciodată mai mult de 30 de zile.

În opinia cercetătorilor, pragul de 400 ppm nu aduce nicio modificare față de cel de 395 ppm, însă impactul emoțional este major. “Este un apel la trezire cu privire la cât de mult ne-am schimbat deja atmosfera”, consideră Ralph Keeling, director în cadrul Institutului de Oceanografie al Universității San Diego.

Deși anul trecut emisiile de dioxid de carbon s-au stabilizat pentru prima dată în peste 40 de ani, în mare parte datorită adoptării tehnologiilor regenerabile pe scară largă, 2013 a fost cel mai cald an din cei 135 de când s-au început măsurătorile.

Citește și:

Un studiu făcut pe 70.000 de femei arată că poluarea aerului ar cauza anxietate

ElementAIR: Poluarea atmosferică este responsabilă pentru 10-15% din totalul deceselor

STUDIU Poluarea aerului cauzează mai multe decese decât estimările anterioare

Comentarii

comentarii