├Ämpotriva fast fashion. 6 modalit─â╚Ťi prin care s─â devii un pasionat de mod─â responsabil

in EcoLIFESTYLE 31 March 2017 413 Views

De╚Öi e tentant s─â dai bani pu╚Ťini pe haine, de fapt costul pe care ├«l pl─âtim pentru fast fashion este mult mai mare. Numai americanii trimit la gunoi 11 milioane de tone de haine anual, ceea ce ├«nseamn─â poluarea mediului, plata cu salarii foarte mici pentru muncitori ╚Öi bani arunca╚Ťi aiurea de c─âtre consumatori. ├Ä╚Ťi suger─âm ╚Öase modalit─â╚Ťi prin care s─â devii un pasionat de mod─â mai responsabil.

├Ämpotriva fast fashion. 6 modalit─â╚Ťi prin care s─â devii un pasionat de mod─â responsabil

Industria fast fashion ocupă locul al doilea la poluare, folosește miliarde de litri de apă și miliarde de tone de chimicale, risipește între 10 și 20% din ceea ce produce și reciclează doar 15% din deșeuri, deși 95% pot fi valorificate.

Iat─â cum po╚Ťi lupta ├«mpotriva acestui curent:

Cump─âr─â mai pu╚Ťin, mai responsabil ╚Öi poart─â mai mult

Fast fashion este un model de business care se bazeaz─â pe produc╚Ťia de mas─â, ├«n condi╚Ťii umilitoare pentru muncitoare ╚Öi cu efecte devastatoare pentru mediu. Pentru o pereche de blugi se consum─â 7.000 de litri de ap─â (se produc 2 miliarde ├«n fiecare an), pentru un tricou este nevoie de 2.700 de litri, at├ót c├ót bea un om timp de 900 de zile. Ca s─â contribui la lupta ├«mpotriva acestui curent trebuie s─â cumperi mai pu╚Ťine haine, s─â le alegi responsabil ╚Öi astfel s─â le por╚Ťi mai mult. ╚Üine cont de calitatea materialului, ╚Öi nu de trend.

Repară, nu înlocui

Dac─â o hain─â are un mic defect, nu ├«nseamn─â c─â trebuie s-o arunci. ├Äncearc─â s─â o repari acas─â, cu un ac ╚Öi a╚Ť─â, iar dac─â lucrurile sunt mai complicate, apeleaz─â la serviciile unei croitorese. Oricum te va costa mai pu╚Ťin dec├ót s─â cumperi un produs asem─ân─âtor nou.

Schimb de haine

Pentru situa╚Ťiile ├«n care te-ai plictisit de hainele tale, ai putea s─â organizezi o petrecere ├«ntre prietene ├«n cadrul c─âreia s─â face╚Ťi schimb de haine. Americanii ├«i zic swap party, iar pentru astfel de ├«nt├ólniri exist─â pe Pinterest o mul╚Ťime de idei ╚Öi de sfaturi. La final, dup─â ce fiecare ╚Öi-a ales ce-a vrut, hainele r─âmase pot fi donate unor persoane sau comunit─â╚Ťi care au nevoie.

Alege produse locale

Ca ╚Öi ├«n cazul alimentelor, atunci c├ónd alegi haine produse local reduci impactul asupra mediului prin faptul c─â acestea nu mai trebuie transportate ╚Öi ├«mpachetate pentru livrare. ├Än plus, sus╚Ťii ╚Öi economia local─â.

├Ämpotriva fast fashion. 6 modalit─â╚Ťi prin care s─â devii un pasionat de mod─â responsabil

Cump─âr─â haine second hand sau de la yard sale

Unul dintre avantajele hainelor la mâna a doua este că n-o să vezi pe stradă toată lumea îmbrăcată ca tine, așa cum se întâmplă în cazul fast fashion. În plus, hainele care ajung în magazinele de tip second hand sau la yard sale sunt din materiale de calitate, din moment ce au rezistat atât.

Upcycle

Ca ultim─â solu╚Ťie ai la ├«ndem├ón─â transformarea hainelor vechi ├«n unele noi. Blugii pot deveni fuste, o c─âma╚Ö─â larg─â va fi topul t─âu preferat, unui tricou banal ├«i po╚Ťi face imprimeuri sau ├«mpletituri ╚Öi tot a╚Öa.

Pl─âte╚Öte astfel ├«nc├ót s─â sim╚Ťi c─â faci un efort

Reporterul de mod─â Marc Bain din Statele Unite face de un an un experiment: cump─âr─â doar piese vestimentare care cost─â peste 150 de dolari. Scopul acestei provoc─âri este s─â ├«l fac─â s─â se g├óndeasc─â foarte bine dac─â are nevoie de acel produs, dac─â ├«i st─â bine ╚Öi dac─â chiar ╚Öi-l dore╚Öte. Astfel, Marc poveste╚Öte c─â a ajuns s─â cumpere mai pu╚Ťine haine, dar de o calitate mai bun─â, care rezist─â mai mult. Jurnalistul a ales s─â lupte ├«n acest mod ├«mpotriva produselor ieftine care sunt produse, v├óndute ╚Öi mai apoi aruncate ├«n cantit─â╚Ťi industriale, ceea ce se traduce prin consecin╚Ťe grave asupra mediului, salarii mici pentru cei care le confec╚Ťioneaz─â ╚Öi uneori chiar influen╚Ťarea st─ârii consumatorului (unele produse se deterioreaz─â dup─â cinci sp─âl─âri).

 

Comentarii

comentarii