„Nobelul inventatorilor”, pentru trei inovații în domeniului protejării mediului

Trei inovații menite să minimizeze impactul omului asupra mediului au primit „Premiul Inventatorul European al Anului”: o alternativă la vopseaua toxică utilizată la ambarcaţiuni şi o metodă mai eficientă de reciclare a plasticului.

Austriecii Klaus Feichtinger şi Manfred Hackl au căutat soluții de a îmbunătăţi calitatea plasticului reciclat şi de a extinde posibilităţile de reutilizare a acestuia. Aceștia au inventat un aparat prin care plasticul amestecat cu alte materiale precum hârtie, etichete autoadezive ori aluminiu este transformat în granule de calitate superioară.

„Niciun consumator nu ar putea spune dacă acest plastic este nou sau recicla”, au declarat inventatorii şi antreprenorii care au pus bazele unei companii cu sediul în Ansfelden, la 150 de kilometri de Viena, recompensaţi cu premiul la categoria „Industrie”.

Peste 6.000 de maşini produse de ei funcţionează în prezent la nivel mondial.

Olandezul Rik Breur a dezvoltat o alternativă ecologică la vopseaua toxică utilizată în cazul ambarcaţiunilor şi a infrastructurilor maritime, cu scopul de a preveni aderarea algelor, scoicilor şi altor organisme de coca navelor. Substanţa utilizată în mod obişnuit în acest scop dispersează componentele sale toxice în ocean.

Inventatorul olandez premiat la categoria „Întreprinderi mici şi mijlocii (IMM)” a dezvoltat o suprafaţă din fibre de nailon care împiedică aderarea organismelor marine şi nu se răspândeşte în apă.

Părintele bateriilor litiu-ion (LIB), japonezul Akira Yoshino, a fost premiat pentru inventarea acestei tehnologii devenită esenţială pentru baterii reîncărcabile utilizate la telefoane şi laptopuri ori vehicule electrice.

Ediţia din 2019 a acestor premii, create în 2006 de Oficiul European de Brevete (OEB), a onorat profesionişti originari din cinci ţări (Franţa, Austria, Olanda, Spania şi Japonia).

„Premiul Inventatorul European al Anului” este acordat anual de OEB pentru invenţii care au contribuit la progresul tehnologic şi la creşterea economică a celor 38 de ţări membre ale organizaţiei.

Supranumit „Nobelul inventatorilor”, premiul este realizat în formă de velă – o invenţie care a propulsat navigaţia şi care este un simbol al explorării.  

spot_img

Ultimele știri