Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Noi arii de protectie speciala avifaunistica

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului si Padurilor (MMP), crearea de noi arii de protectie speciala avifaunistica si extinderea celor existente in cadrul programului european Natura 2000, a anunta MMP. Astfel, executivul a aprobat Hotararea de Guvern privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1284/2007 privind instituirea regimului de arie naturala protejata a ariilor de protectie speciala avifaunistica, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania.

Prin promovarea si adoptarea acestei hotarari de guvern se asigura respectarea obligatiei fata de Comisia Europeana de desemnare continua a ariilor de protectiei avifaunistica si, totodata, se evita declansarea de catre institutia europeana a procedurii de infringement impotriva Romaniei.

Actul normativ prevede crearea de noi arii de protectie speciala avifaunistica (SPA) in conformitate cu prevederile Directivei 2009/147/CE (Directiva Pasari), precum si extinderea unora existente, completarea si actualizarea formularelor standard Natura 2000 pentru toate SPA-urile desemnate. Hotararea prevede, de asemenea, si aprobarea limitelor siturilor noi, precum si imbunatatirea preciziei pentru cele existente.

In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania are obligatia de a constitui reteaua ecologica Natura 2000, prin desemnarea ariilor de protectie speciala avifaunistica (SPA-uri).

In urma analizei listei de catre expertii CE, si avand in vedere obligatia Romaniei de desemnare continua a acestor SPA-uri, a fost solicitata extinderea retelei de SPA-uri (atat ca numar cat si ca suprafata).

Concomitent, a fost declansata procedura de infringement impotriva tarii noastre pentru desemnare insuficienta ca numar si suprafata de arii de protectie avifaunistica, procedura finalizata in favoarea Romaniei prin hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din 19 aprilie 2011.

Cu toate acestea, la mai putin de o luna de la pronuntarea acestei hotarari, CE si-a aratat deja intentia declansarii unei noi proceduri de infringement prin transmiterea unei cereri in care au fost reluate aspectele formulate in avizul motivat transmis in anul 2008, iar in data de 13 septembrie 2011, CE a introdus in baza de date EU Pilot informatia ca a respins raspunsul Romaniei la scrisoarea CE si ca urmeaza sa declanseze procedura de infringement daca situatia nu este reglementata.

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri