Noi reguli pentru bicicliști, în vigoare de sâmbata trecută

in Legislatie, Transport 23 January 2017 17,507 Views

S├ómb─ât─â, 21 ianuarie 2017, a intrat ├«n vigoare o Hot─âr├óre de Guvern care modific─â ╚Öi completeaz─â Codul Rutier. Potrivit acesteia, bicicli╚Ötii trebuie s─â respecte noi reguli privind echiparea bicicletei ╚Öi circula╚Ťia cu aceasta, iar ╚Öoferii vor fi nevoi╚Ťi s─â circule astfel ├«nc├ót s─â asigure siguran╚Ťa bicicli╚Ötilor.

bicicli╚Öti legisla╚Ťie

Potrivit Pre╚Öedintelui Federa╚Ťiei Biciclistilor din Rom├ónia, Radu Mititean, s-au corectat c├óteva ÔÇ×prevederi aberanteÔÇŁ privind circula╚Ťia bicicli╚Ötilor pe drumurile publice ╚Öi s-au eliminat o serie de ÔÇ×contradic╚Ťii ╚Öi neclarit─â╚Ťi privind obliga╚Ťiile bicicli╚Ötilor referitoare la echiparea bicicleteiÔÇŁ.

Modific─âri privind circula╚Ťia bicicli╚Ötilor pe drumurile publice

Una dintre cele mai importante modific─âri privind circula╚Ťia bicicli╚Ötilor pe drumurile publice o reprezint─â eliminarea obliga╚Ťiei ca ace╚Ötia s─â foloseasc─â eventuale ÔÇ×c─âi laterale” sau ÔÇ×poteci”. ├Än plus, ╚Öoferilor li se recomand─â s─â p─âstreze o distan╚Ť─â lateral─â de minimum 1,5 m la dep─â╚Öirea bicicletelor.

Au fost corectate de asemenea c├óteva prevederi legate de ├«ncadrarea la intersec╚Ťii. ├Änainte, biciclistul era obligat s─â se ├«ncadreze pe banda ├«nt├ói de circula╚Ťie, chiar ╚Öi atunci c├ónd direc╚Ťia lui era ├«nainte, iar prima band─â era destinat─â virajului la dreapta. Excep╚Ťie f─âcea doar cazul ├«n care acesta vira spre st├ónga. De acum, ├«ns─â, bicicli╚Ötii se pot ├«ncadra ca orice alt ╚Öofer, pe orice band─â de circula╚Ťie, conform cu traiectoria lor.

A mai fost clarificat─â interdic╚Ťia de a opri ╚Öi de a sta╚Ťiona pe pistele pentru biciclete, ├«n sensul ├«n care organele competente pot ridica autovehiculele care le blocheaz─â. ├Än plus, de acum ├«nainte se pot amenaja parc─âri pentru biciclete la nivel de trotutar ├«n apropierea intersec╚Ťiilor, trecerilor pentru pietoni si sta╚Ťiilor.

biciclop.eu

Modific─âri privind dotarea bicicletelor

De acum, bicicletele trebuie dotate cu far, clipici și catadioptri doar noaptea sau pe lumina redusă. De asemenea, în loc de catadioptrii de pe spite, bicicliștii pot opta pentru benzi reflectorizante pe cauciuc, care nu trebuie să fie obligatoriu portocalii. În plus, nu mai trebuie să poarte îmbrăcăminte cu elemente flourescent-reflectorizante decât în cazuri limitate.

În ceea ce privește claxoanele bicicletelor, acestea  pot fi similare ca intensitate și tonalitate cu cele ale autovehiculelor.

Pe l├óng─â toate aceste prevederi, s-au ├«n─âsprit regulile referitoare la transportul copiilor cu v├órste de p├ón─â la 7 ani. Tinerii cu v├órste curpinse ├«ntre 14 ╚Öi 18 ani nu mai au dreptul s─â transporte copii, iar persoanele majore care ├«i transporta o pot face doar dac─â bicicleta are ├«n dotare un scaun prev─âzut din construc╚Ťie sau unul montat ulterior, dar omologat.

Pute╚Ťi g─âsi mai multe detalii despre toate aceste modific─âri sau complet─âri pe site-ul Clubului de Cicloturism Napoca.

Comentarii

comentarii