Noi tehnologii produc energie electrică cu ajutorul mareelor și a valurilor

Energia mareomotrică este o formă de obținere a energiei electrice din mișcarea apei mării datorată curenților de maree, fiind singura sursă de energie regenerabilă obținută cu ajutorul lunii. În prezent, sunt dezvoltate noi tehnologii care profită de forța oceanelor pentru a produce energie.

Sute de companii dezvoltă în prezent dispozitive variate pentru a obține energia mareomotrică, investițiile în domeniu ridicându-se la miliarde de dolari.

Multe națiuni, cum ar fi Irlanda, India și Korea, au început să investească în energia mareelor și a valurilor, capacitatea acesteia dublându-se în 2017. China a investit 200 de milioane de dolari în energia oceanelor din 2010 și până în prezent, iar Uniunea Europeană a investit 3 miliarde de euro în ultimul deceniu.

O coaliție de 25 de națiuni care au acces la oceane, numită Ocean Energy Systems, estimează un potențial global pentru energia valurilor și a mareelor de 750GW până în 2050, aproape dublu față de capacitatea globală nucleară din prezent. Uniunea Europeană prevede 100GW în 2050, oferind aproximativ 10% din energia totală.

Susținătorii energiei oceanelor încurajează tranziția către această sursă de energie regenerabilă, pe măsură ce temperaturile globale continuă să crească și națiunile trebuie să înlocuiască cât mai rapid combustibilii fosili cu surse de energie curată. Energia mareică are avantajul de a fi previzibilă, chiar și cu ani înainte. Deși energia solară și eoliană a crescut cu 75% între 2013 și 2016, oferă doar 10% din electricitatea globală.

În ultimii ani, au fost dezvoltate diverse dispozitive pentru a capta energia oceanelor. Turbinele cu palete captează energia mareelor în același mod în care turbinele eoliene captează vântul. Prima astfel de instalație la scară largă din lume, proiectul Meygen construit în nordul Scoției, testează în prezent turbine cu patru și șase palete.

OpenHydro, care funcționează în golful Fundy din Canada, folosește cercuri imense de 16m cu lame îndreptate spre interior, care se aseamănă cu gura unui chișcar imens. Administratorii săi au deschis prima fabrică de turbine pentru maree din lume în Cherbourg, Franța.

Există și turbine verticale care se învârtesc ca un carusel, de exemplu Hydroquest în Franța și LHD în China.

În nordul Wales, Minesto utilizează zmee subacvatice late de 12 metri care prind curenții mareici și îi transformă în energie.

Dispozitivele care captează energia valurilor sunt o provocare și mai mare decât exploatarea energiei mareice. În Australia, Wave Swell folosește un dispozitiv care conține un tub cu aer. Acesta este împins de valuri prin tub, apoi afară prin intermediul unei turbine.

Alte dispozitive, cum ar fi Wedge Global, folosesc balize care se deplasează în sus și în jos pe un stâlp, ca un pogo stick, apoi ajung sub apă când încep furtunile. Corpower folosește un sistem hidraulic inspirat de inima omenească, pentru a reduce impactul vremii nefavorabile.

carturesti.ro

Compania finlandeză Wello folosește un vas numit Penguin care convertește mișcarea valurilor în energie, rotindu-se o dată cu valurile. Tehnologia este silențioasă și non-intruzivă pentru mediul înconjurător.

Lagunele mareice sunt alte tehnologii care profită de puterea apelor, însă nu sunt folosite des. Pereți scumpi sunt construiți pentru a capta apa la flux, care este apoi eliberată prin turbine la reflux.

Karmenu Vella, comisar european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a declarat în cadrul Conferinței Internaționale pentru Energia Oceanelor că energia regenerabilă obținută prin intermediul oceanelor are extrem de mult potențial.

„Este o industrie revoluționară cu mult potențial pentru locuri noi de muncă și valoare economică, iar într-o lume care se confruntă cu efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, ajută și la furnizarea energiei curate în timp ce reduce în mod drastic emisiile noastre de gaze cu efect de seră.”

Un obstacol major în comercializarea energiei oceanelor este scăderea prețului energiei eoliene offshore. Multe dintre guverne oferă subvenții fermelor eoliene marine, lăsând în urmă dezvoltatorii de energie mareică sau a valurilor. Alte națiuni, cum ar fi Canada și Franța, au început să susțină aceste proiecte.

În plus, dezvoltatorii trebuie să se asigure că locuitorii comunităților de coastă pot beneficia de pe urma acestor proiecte și că viața marină nu este deranjată, deși animalele au ocolit până acum dispozitivele instalate.

spot_img

Ultimele știri