Noi tehnologii produc energie electrică cu ajutorul mareelor și a valurilor

in Energie 13 July 201817 Views

Energia mareomotric─â este o form─â de ob╚Ťinere a energiei electrice din mi╚Öcarea apei m─ârii datorat─â curen╚Ťilor de maree, fiind singura surs─â de energie regenerabil─â ob╚Ťinut─â cu ajutorul lunii. ├Än prezent, sunt dezvoltate noi tehnologii care profit─â de for╚Ťa oceanelor pentru a produce energie.

Sute de companii dezvolt─â ├«n prezent dispozitive variate pentru a ob╚Ťine energia mareomotric─â, investi╚Ťiile ├«n domeniu ridic├óndu-se la miliarde de dolari.

Multe na╚Ťiuni, cum ar fi Irlanda, India ╚Öi Korea, au ├«nceput s─â investeasc─â ├«n energia mareelor ╚Öi a valurilor, capacitatea acesteia dubl├óndu-se ├«n 2017. China a investit 200 de milioane de dolari ├«n energia oceanelor din 2010 ╚Öi p├ón─â ├«n prezent, iar Uniunea European─â a investit 3 miliarde de euro ├«n ultimul deceniu.

O coali╚Ťie de 25 de na╚Ťiuni care au acces la oceane, numit─â Ocean Energy Systems, estimeaz─â un poten╚Ťial global pentru energia valurilor ╚Öi a mareelor de 750GW p├ón─â ├«n 2050, aproape dublu fa╚Ť─â de capacitatea global─â nuclear─â din prezent. Uniunea European─â prevede 100GW ├«n 2050, oferind aproximativ 10% din energia total─â.

Sus╚Ťin─âtorii energiei oceanelor ├«ncurajeaz─â tranzi╚Ťia c─âtre aceast─â surs─â de energie regenerabil─â, pe m─âsur─â ce temperaturile globale continu─â s─â creasc─â ╚Öi na╚Ťiunile trebuie s─â ├«nlocuiasc─â c├ót mai rapid combustibilii fosili cu surse de energie curat─â. Energia mareic─â are avantajul de a fi previzibil─â, chiar ╚Öi cu ani ├«nainte. De╚Öi energia solar─â ╚Öi eolian─â a crescut cu 75% ├«ntre 2013 ╚Öi 2016, ofer─â doar 10% din electricitatea global─â.

├Än ultimii ani, au fost dezvoltate diverse dispozitive pentru a capta energia oceanelor. Turbinele cu palete capteaz─â energia mareelor ├«n acela╚Öi mod ├«n care turbinele eoliene capteaz─â v├óntul. Prima astfel de instala╚Ťie la scar─â larg─â din lume, proiectul Meygen construit ├«n nordul Sco╚Ťiei, testeaz─â ├«n prezent turbine cu patru ╚Öi ╚Öase palete.

OpenHydro, care func╚Ťioneaz─â ├«n golful Fundy din Canada, folose╚Öte cercuri imense de 16m cu lame ├«ndreptate spre interior, care se aseam─ân─â cu gura unui chi╚Öcar imens. Administratorii s─âi au deschis prima fabric─â de turbine pentru maree din lume ├«n Cherbourg, Fran╚Ťa.

Exist─â ╚Öi turbine verticale care se ├«nv├órtesc ca un carusel, de exemplu Hydroquest ├«n Fran╚Ťa ╚Öi LHD ├«n China.

├Än nordul Wales, Minesto utilizeaz─â zmee subacvatice late de 12 metri care prind curen╚Ťii mareici ╚Öi ├«i transform─â ├«n energie.

Dispozitivele care capteaz─â energia valurilor sunt o provocare ╚Öi mai mare dec├ót exploatarea energiei mareice. ├Än Australia, Wave Swell folose╚Öte un dispozitiv care con╚Ťine un tub cu aer. Acesta este ├«mpins de valuri prin tub, apoi afar─â prin intermediul unei turbine.

Alte dispozitive, cum ar fi Wedge Global, folosesc balize care se deplasează în sus și în jos pe un stâlp, ca un pogo stick, apoi ajung sub apă când încep furtunile. Corpower folosește un sistem hidraulic inspirat de inima omenească, pentru a reduce impactul vremii nefavorabile.

carturesti.ro

Compania finlandez─â Wello folose╚Öte un vas numit Penguin care converte╚Öte mi╚Öcarea valurilor ├«n energie, rotindu-se o dat─â cu valurile. Tehnologia este silen╚Ťioas─â ╚Öi non-intruziv─â pentru mediul ├«nconjur─âtor.

Lagunele mareice sunt alte tehnologii care profit─â de puterea apelor, ├«ns─â nu sunt folosite des. Pere╚Ťi scumpi sunt construi╚Ťi pentru a capta apa la flux, care este apoi eliberat─â prin turbine la reflux.

Karmenu Vella, comisar european pentru mediu, afaceri maritime ╚Öi pescuit, a declarat ├«n cadrul Conferin╚Ťei Interna╚Ťionale pentru Energia Oceanelor c─â energia regenerabil─â ob╚Ťinut─â prin intermediul oceanelor are extrem de mult poten╚Ťial.

ÔÇ×Este o industrie revolu╚Ťionar─â cu mult poten╚Ťial pentru locuri noi de munc─â ╚Öi valoare economic─â, iar ├«ntr-o lume care se confrunt─â cu efectele devastatoare ale schimb─ârilor climatice, ajut─â ╚Öi la furnizarea energiei curate ├«n timp ce reduce ├«n mod drastic emisiile noastre de gaze cu efect de ser─â.ÔÇŁ

Un obstacol major ├«n comercializarea energiei oceanelor este sc─âderea pre╚Ťului energiei eoliene offshore. Multe dintre guverne ofer─â subven╚Ťii fermelor eoliene marine, l─âs├ónd ├«n urm─â dezvoltatorii de energie mareic─â sau a valurilor. Alte na╚Ťiuni, cum ar fi Canada ╚Öi Fran╚Ťa, au ├«nceput s─â sus╚Ťin─â aceste proiecte.

├Än plus, dezvoltatorii trebuie s─â se asigure c─â locuitorii comunit─â╚Ťilor de coast─â pot beneficia de pe urma acestor proiecte ╚Öi c─â via╚Ťa marin─â nu este deranjat─â, de╚Öi animalele au ocolit p├ón─â acum dispozitivele instalate.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii