Noile pesticide ar putea d─âuna albinelor la fel de mult ca cele mai vechi

in Biodiversitate 20 August 2018 97 Views

O nouă clasă de pesticide propusă să înlocuiască neonicotinoidele ar putea fi la fel de dăunătoare pentru albine, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au testat efectele asupra bondarilor a insecticidelor pe bază de sulfoximină, o nouă clasă propusă ca alternativă pentru neonicotionoide, acestea din urmă fiind foarte dăunătoare pentru albine și alte insecte polenizatoare.

În cadrul experimentelor, abilitatea bondarilor de a se reproduce și rata de creștere a coloniilor au fost compromise de noile insecticide pe bază de sulfoximină.

Coloniile expuse la doze reduse de pesticid ├«n condi╚Ťii de laborator au avut o reducere semnificativ─â a lucr─âtoarelor ╚Öi cu jum─âtate mai pu╚Ťini masculi dup─â ce bondarii au fost transfera╚Ťi ├«n mediul natural.

ÔÇ×Rezultatele noastre arat─â c─â sulfoxaflor poate avea un impact negativ asupra ratei de reproducere a coloniilor de bondari.ÔÇŁ, a explicat Harry Siviter, cercet─âtor la Royal Holloway University of London ╚Öi autor principal al studiului.

La fel ca și în cazul neonicotinoidelor, sulfoxaflor nu ucide în mod direct albinele, însă le afectează sistemul imunitar sau abilitatea de a se reproduce.

Neonicotinoidele sunt bazate pe structura chimical─â a nicotinei, atac├ónd sistemul nervos al insectelor. Acestea sunt absorbite de semin╚Ťe ╚Öi transportate apoi c─âtre frunze, flori, r─âd─âcini ╚Öi tulpini pe m─âsur─â ce planta se dezvolt─â. Insecticidele pe baz─â de sulfoximin─â func╚Ťioneaz─â ├«ntr-un mod similar.

├Än luna aprilie a acestui an, Uniunea European─â a interzis utilizarea a trei produse pe baz─â de neonicotinoid, restric╚Ťion├ónd folosirea lor pentru serele acoperite. Canada a anun╚Ťat la ├«nceputul acestei luni c─â va interzice dou─â pesticide folosite ├«n mod obi╚Önuit pentru culturi de porumb, soia ╚Öi rapi╚Ť─â.

Green Report Shop Produse ECO

Studii precedente arat─â c─â neonicotinoidele pot face albinele s─â devin─â dezorientate ╚Öi s─â nu-╚Öi mai g─âseasc─â drumul ├«napoi la stup, reduc├óndu-le de asemenea rezisten╚Ťa la boal─â. Acestea au un impact similar cu sufloximina asupra bondarilor, afect├óndu-le dezvoltarea ╚Öi ciclul de via╚Ť─â.

Sulfoxaflor a fost aprobat ├«n SUA, Argentina, Australia, Canada, China, India, Mexic ╚Öi alte zeci de ╚Ť─âri.

Exper╚Ťii avertizeaz─â c─â rezultatele studiului ar trebui s─â trag─â un semnal de alarm─â ├«n leg─âtur─â cu efectele pesticidelor asupra insectelor polenizatoare.

Pesticidele sunt una dintre principalele cauze pentru sindromul colapsului coloniilor, pe l├óng─â viru╚Öi, fungi, acarieni sau o combina╚Ťie dintre ace╚Öti factori.

Anul trecut, Na╚Ťiunile Unite au avertizat c─â 40% dintre insectele polenizatoare, ├«n special albinele ╚Öi fluturii, se ├«ndreapt─â spre extinc╚Ťie.

Un raport realizat de Autoritatea European─â pentru Siguran╚Ťa Alimentelor anul trecut ar─âta c─â peste 97% dintre alimentele din Uniunea European─â au urme de pesticide. Nu exist─â ├«nc─â un consens legat de efectele pesticidelor asupra s─ân─ât─â╚Ťii umane, ├«ns─â un studiu realizat anul trecut ar─âta c─â femeile care consum─â fructe contaminate cu pesticide au cu aproape 30% mai pu╚Ťine ╚Öanse s─â aib─â copii.

Comentarii

comentarii