Nor radioactiv deasupra Europei. De unde vine

in Poluare 10 November 201790 Views

Un nor de poluare radioactiv─â plute╚Öte deasupra Europei de la sf├ór╚Öitul lunii septembrie. IRSN, Institutul Francez pentru Siguran╚Ť─â Nuclear─â, spune c─â nivelul de radia╚Ťie n-a afectat oamenii sau mediul, informeaz─â The Guardian.

poluare radioactiv─â

Rutheniumul este un metal solid de culoare alb cenușie din grupa platinei

De la sf├ór╚Öitul lunii septembrie ╚Öi p├ón─â la ├«nceputul lunii octombrie, mai multe institute europene din domeniul siguran╚Ťei nucleare au ├«nregistrat un nivel crescut de ruthenium-106, un izotop radioactiv al rutheniumului.

Speciali╚Ötii IRSN au identificat sursa polu─ârii radioactive la sud de Mun╚Ťii Ural. Cel mai probabil, este vorba de un accident care a avut loc ├«n Rusia sau Kazahstan. P├ón─â acum, niciuna dintre cele dou─â ╚Ť─âri nu ╚Öi-a asumat incidentul.

Autorit─â╚Ťile din Kazahstan nu au putut fi contactate, iar oficialii ru╚Öi au declarat c─â nu au cuno╚Ötin╚Ť─â despre un accident nuclear pe teritoriul lorÔÇŁ a explicat Jean-Marc Peres, directorul IRSN, ├«ntr-un interviu acordat publica╚Ťiei Reuters.

Norul radioactiv nu este un pericol

Norul radioactiv a ├«nceput s─â diminueze dup─â data de 6 octombrie. IRSN estimeaz─â c─â au fost eliberate ├«n atmosfer─â ├«ntre 100 ╚Öi 300 de teraBecquer de ruthenium-106, cantitate suficient de mare pentru a evacua oamenii care locuiau pe o raz─â de c├ó╚Ťiva kilometri de la locul accidentului. Cu toate acestea, Institutul Francez spune c─â radia╚Ťia ajuns─â ├«n Europa este suficient de mic─â pentru a nu d─âuna s─ân─ât─â╚Ťii umane ori mediului.

CE aprob─â proiectul unei centrale nucleare ├«n Ungaria, finan╚Ťat─â cu un grant rusesc

N-a fost un accident într-o centrală nucleară

Speciali╚Ötii francezi exclud posibilitatea unui accident ├«ntr-un reactor dintr-o central─â nuclear─â, deoarece nu exist─â contaminare cu nicio alt─â substan╚Ť─â.

IRSN a identificat dou─â posibile surse ale polu─ârii radioactive: un centru pentru medicin─â radioactiv─â sau un centru de reciclare a de╚Öeurilor nucleare. Rutheniumul-106 este folosit ├«n terapia cancerului pentru a trata tumorile oculare. Substan╚Ťa este produs─â ╚Öi ├«n timpul recicl─ârii elementelor folosite pentru a produce energie atomic─â.

Zona radioactivă de la Cernobîl ar putea deveni centrală solară

Comentarii

comentarii