În Norvegia au fost ieri 19 grade Celsius, față de -6,5 grade, temperatura obișnuită

În a doua zi din 2020, în Norvegia a căzut de două ori recordul de temperatură ridicată pentru această perioadă. Termometrele au arătat ieri 19 grade într-un oraș din vestul țării, unde temperaturile medii în luna ianuarie erau de -6,5 grade Celsius.

O temperatură de 18,6 grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în ianuarie, în Norvegia, a fost semnalată în Åndalsnes, în vestul țării, din județul Møre and Romsdal. Însă noul record a fost doborât, la foarte scurt timp, de temperatura de 19 grade Celsius, înregistrată în Sunndalsøra, localitate din același județ.

Sunndalsøra se află într-o regiune înconjurată de munţi abrupţi, unii dintre aceştia fiind populari în rândul practicanţilor de „base jumping” – un sport extrem care presupune paraşutarea de pe stânci abrupte sau construcţii înalte.

Recordul precedent, de 17,9 grade, fusese înregistrat pe 28 ianuarie 1989 în satul Tafjord, din aceeași provincie. Temperaturile mediii pentru această perioadă, în acea zonă, sunt de -6,5 grade Celsius.

În Sunndalsmora a fost înregistrată de asemenea cea mai ridicată temperatură pentru luna decembrie în Norvegia, cu 18,3 grade, măsurată în 1998, şi cea mai ridicată temperatură de februarie, cu 18,9 grade, înregistrată aici în 1990.

„Un foehn – un vânt cald, descendent – ca cel de care avem parte acum ne face să ne întrebăm dacă temperaturile vor mai urca sau acesta este maximul”, a spus Martin Granerød, de la Biroul Meteorologic Norvegian, potrivit thelocal.no.

Acesta a descris vremea de joi dimineață ca „o zi frumoasă de vară în Norvegia”.

O altă stație de monitorizare a temperaturilor din centrul țării, Trondheim-Voll, a înregistrat 10,2 grade între 6 și 7 dimineața, cea mai ridicată temperatură de la deschiderea stației. Recordul anterior fusese de 10,1 grade, pe 31 ianuarie 1950.

„Iarna se scurtează. Acest trend e foarte clar în Norvegia. Zilele în care temperatura este sub zero grade s-au redus cu jumătate de lună”, a mai spus Granerød. „Dar sunt multe variații și în câteva locuri numărul zilelor cu temperaturi sub zero grade s-au redus cu mai bine de o lună, comparativ cu standardul perioadei dintre 1960 și 1990. Schimbările climatice vor cauza continuarea acestui trend”.

Vremea urmează să se răcească începând de vineri, când sunt prognozate ploi abundente, potrivit departamentului meteorologic.

spot_img

Ultimele știri