Peste 50% dintre mașinile noi vândute în Norvegia în 2017, electrice și hibride

in Transport 4 January 201857 Views

Vânzările de mașini electrice și hibride au depășit 50% din totalul mașinilor comercializate în Norvegia în 2017. Tendința a fost impulsionată de măsurile luate de guvernul norvegian, care și-a propus să faciliteze tranziția de la combustibilii fosili spre energiile regenerabile.

mașini electrice norvegia

Anul trecut, consumatorii din Norvegia au cumpărat mai multe mașini electrice și hibride decât mașini care funcționează utilizând combustibili fosili. Procentul primei categorii a ajuns la 52% din total, de la 40% în 2016.

Anunțul a fost făcut ieri, de către Federația norvegiană de drumuri (OFV). Șeful acesteia, Oeyvind Solberg Thorsen, și-a exprimat entuziasmul.

Pentru prima dată, piața mașinilor pe combustibili fosili a scăzut sub 50%. Nicio altă națiune nu a înregistrat o asemenea performanță.

Anul trecut, Parlamentul norvegian a stabilit o țintă potrivit căreia, până în 2025, toate mașinile vândute în Norvegia ar trebui să fie zero emisii. Obiectivul nu are însă valoare de lege.

Ce a impulsionat vânzarea de mașini electrice

În Norvegia, deținătorii de mașini electrice sunt scutiți de aproape toate taxele. În plus, beneficiază de subvenții de mii de dolari anual, sub formă de tichete de parcare și acces gratuit la drumuri, feriboturi și tuneluri.

Trebuie menționat și faptul că Norvegia își asigură aproape toată cantitatea de energie necesară folosind hidrocentralele, o sursă de energie considerată regenerabilă. Prin urmare, achiziția de mașini electrice contribuie semnficativ la reducerea poluării aerului și la combaterea schimbărilor climatice.

Cele mai achiziționate mașini au fost: Volkswagen Golf (electric sau hibrid), BMWi3 (electric sau hibrid), Toyota Rav4 (electric sau hibrid)  și Tesla Model X (electric).

Performanța a fost confirmată parțial de Agenția Internațională pentru Energie, care anunța că Norvegia este cu mult înaintea altor state în ceea ce privește tranziția spre transport verde. Potrivit estimărilor IEA, 39% dintre mașinile comercializate în Norvegia în 2017 au fost electrice, față de 29% – în 2016 (analiza IEA ia în calcul doar mașinile electrice, pe când cea a OFV cuprinde și mașinile hibride).

Comentarii

comentarii