Norvegia va permite companiilor să stocheze CO2 în rezervoarele sale

in Energie 11 July 20187 Views

Norvegia a invitat companiile s─â liciteze pentru utilizarea rezervoarelor submarine aflate l├óng─â cel mai mare c├ómp petrolier al ╚Ť─ârii, unde poate fi stocat dioxid de carbon.

Norvegia dorește să dezvolte un sistem de captare și stocare a CO2 (CCS) la scară largă până în 2022, în cadrul angajamentelor de a combate schimbările climatice, după ce un proiect asemănător a fost abandonat în 2013.

Ministerul Norvegian al Energiei a anun╚Ťat c─â va acorda permise pentru stocarea dioxidului de carbon ├«n rezervoare ├«ncep├ónd cu al patrulea trimestru al acestui an, deadline-ul pentru aplica╚Ťii fiind pe 7 septembrie. Conform unui purt─âtor de cuv├ónt al guvernului, este primul proiect din lume care va stoca CO2 ├«n larg din alte surse dec├ót produc╚Ťia de petrol.

ÔÇ×Anun╚Ťul de azi este o urmare concret─â a ambi╚Ťiei guvernului de a gestiona la scar─â larg─â CO2 ├«n Norvegia ╚Öi este o parte important─â din munc─â din punct de vedere al stoc─ârii.ÔÇŁ, a declarat Ministrul Norvegian al Energiei, Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Guvernul Norvegiei a cerut celei mai mari companii petroliere de stat, Equinor, s─â investigheze poten╚Ťialele costuri ╚Öi posibilit─â╚Ťi de implementare ale depozit─ârii offshore a dioxidului de carbon.

Ini╚Ťial, vor fi stocate emisii de CO2 captate de la c├óteva situri industriale din ╚Ťar─â, iar ├«n viitor proiectul va fi extins pentru alte situri din Europa.

Norvegia s-a angajat s─â reduc─â emisiile de CO2 cu cel pu╚Ťin 40% fa╚Ť─â de nivelurile din 1990 p├ón─â ├«n 2030.

Green Report Shop Transport ECO

Industria petrolului ╚Öi gazelor este principala surs─â de emisii de gaze cu efect de ser─â ├«n Norvegia. Emisiile ob╚Ťinute prin produc╚Ťia acestora au sc─âzut cu 1.4% ├«n 2017 fa╚Ť─â de anul precedent. De╚Öi produc╚Ťia de petrol a sc─âzut cu 2% ├«n 2017, produc╚Ťia de gaze naturale a crescut cu 6%, din cauza cererii ridicate de pe continent.

├Än luna mai, guvernul norvegian a decis s─â ofere 7.35 milioane de lire sterline pentru a sus╚Ťine studiile care analizeaz─â metodele de captur─â, transport ╚Öi stocare a dioxidului de carbon dintr-o fabric─â de ciment din Brevik. ├Än 2018, Norvegia a investit ├«n total 26.25 milioane de lire sterline ├«n proiecte CCS.

Proiectul de dezvoltare este supervizat de compania de stat Gassnova, cu implicarea a c├óteva companii, inclusiv gigan╚Ťii petrolieri Equinor, Total ╚Öi Shell.

Comentarii

comentarii