Europarlamentar USR: Am intrat ├«ntr-un nou an cu anomalii severe ├«n privin╚Ťa climei

in Schimb─âri Climatice 16 January 2020 89 Views

Nicu ╚śtef─ânu╚Ť─â, europarlamentar USR, a tras aten╚Ťia asupra efectelor ├«nc─âlzirii globale, printre care ╚Öi devieri care merg de la 0.5 grade Celsius la 1.5 ├«n sensul ├«nc─âlzirii, subliniind c─â ÔÇ×am intrat ├«ntr-un nou an cu anomalii severe ├«n privin╚Ťa climei ╚Öi a temperaturii planeteiÔÇŁ. Potrivit acestuia, Rom├ónia trebuie s─â ├«nceap─â un studiu ╚Ötiin╚Ťific pentru a ├«n╚Ťelege cum este afectat─â exact ╚Ťara de fenomenul climatic.

ÔÇ×Nu vreau s─â v─â ├«ngrijorez ╚Öi mai mult dar am intrat ├«ntr-un nou an cu anomalii severe ├«n privin╚Ťa climei ╚Öi a temperaturii planeteiÔÇŁ, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Acesta vorbe╚Öte despre un sistem al Uniunii Europene de previziune pentru starea vremii pe o durat─â de 7 luni. Proiectul este monitorizat de Joint Research Center (JRC) – o agen╚Ťie de cercetare ├«n subordinea Comisiei Europene ÔÇô ╚Öi sprijinit de sateli╚Ťi Copernicus.

Astfel, pentru primele șapte luni ale anului 2020 vor fi devieri care merg de la 0.5 grade Celsius la 1.5, în sensul încălzirii.

┬áÔÇ×Eu unul ╚Ťin minte c├ónd eram copil c─â ai mei nu m─â l─âsau s─â ies dac─â afar─â erau peste 30 de grade. A devenit 40 noul 30 ├«n epoca schimb─ârilor climatice? Mai mult, vom vedea devieri importante ├«n privin╚Ťa cantit─â╚Ťii de ploaie. Cum va afecta asta sectorul agricol? Dar resursele de ap─â? Dar alte procese din atmosfer─â?ÔÇŁ, a mai scris ╚śtef─ânu╚Ť─â.

Pentru a-╚Öi ilustra postarea, acesta a folosit o fotografie cu copaci ├«nflori╚Ťi ├«n luna ianuarie, de la Bruxelles, de l├óng─â Parlamentul European.

Europarlamentarul a avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu Ludovic Orban în care i-a spus premierului că nu vrea ca România să se comporte ca un stat înapoiat în ce privește schimbările climatice.

ÔÇ×Nu vreau s─â ne comport─âm ca un actor conservator, pus pe blocat, ci ca unul activ, constructiv, care poate s─â beneficieze de prevederile noului Pact ecologic european. Eu cred c─â trebuie s─â ├«ncepem cu un studiu de amploare ╚Ötiin╚Ťific ╚Öi s─â ├«n╚Ťelegem rapid cum suntem afecta╚Ťi exact ca ╚Ťar─â de fenomenul climatic. Dincolo de de╚Öertificarea solurilor, de desp─âduriri, de temperaturile ora╚Öelor, de fenomenele extreme mai dese, de pierderea biodiversit─â╚Ťii, vou─â cum v─â schimb─â urgen╚Ťa climatic─â via╚Ťa?ÔÇŁ, a mai postat acesta pe Facebook.

Comentarii

comentarii