Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Noua Caledonie restricționează pescuitul și turismul pentru a proteja viața marină

Teritoriul francez Noua Caledonie a înființat cinci noi zone marine protejate în care exploatările petroliere, pescuitul și turismul vor fi restricționate. Autoritățile doresc să creeze astfel un sanctuar pentru balene cu cocoașă, recife de corali și alte animale marine.

Guvernul Noii Caledonii a interzis pescuitul și a limitat ambarcațiunile cu turiști în zone importante unde se găsesc recife de corali. Interdicția va include recife de corali care alcătuiesc aproximativ 2% din teritoriul de 1.3 milioane de kilometri pătrați ai Parcului Natural al Mării de Corali, care este inclus și în Patrimoniul mondial UNESCO. Regiunile protejate acoperă 28.000 kilometri pătrați din oceane.

Zona adăpostește păsări marine, balene cu cocoașă și broaște țestoase, conținând în jur de 1700 de specii de pești și 473 de feluri diferite de corali, conform ONG-ului Pew Charitable Trusts.

Coralii nu vor face față creșterii nivelului mării

Zonele aflate sub protecție vor putea fi vizitate doar prin eco tururi restrânse care pot aplica pentru permise de acces. Aproximativ 600.000 de turiști vizitează Noua Caledonie în fiecare an, fiind una dintre principalele surse de venit ale teritoriului.

Green Report Shop Transport ECO

Hubert Géraux, manager al filialei WWF Franța din Noua Caledonie, a declarat într-un comunicat de presă că ONG-ul aplaudă anunțul Noii Caledonii.

„Aceste ecosisteme sunt pline de viață – echivalentul din oceane al pădurilor tropicale – și Franța, prin teritoriile sale de peste mare, poartă o responsabilitate internațională pentru protecția lor.”

Christophe Chevillon, director al Pew Bertarelli Ocean Legacy din Noua Caledonie, care a ajutat la elaborarea proiectului de plan, a declarat pentru AFP că măsurile luate ar fi putut fi mai drastice.

„Deși credem că acesta este un mare pas înainte, suntem convinși că Noua Caledonie poate merge mai departe și deschide calea pentru alte țări din Pacific. De fapt, cei 28.000 de kilometri pătrați protejați reprezintă doar 2 la sută din Parcul Natural al Mării de Corali.”

În decursul acestui an, măsuri similare de a echilibra turismul și de a proteja ecosistemele au fost luate în Boracay, Filipine și Maya Bay, Thailanda. Australia investește sute de milioane de dolari pentru a proteja Marea Barieră de Corali.

spot_img

Ultimele știri