Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Noua legislatie a DEEE-urilor pune presiune pe producatori

Producatorii si importatorii de echipamente electrice si electronice vor fi obligati sa tina o evidenta a cantitatilor de produse pe care le vand si a deseurilor de acest gen pe care le genereaza pe piata si vor avea responsabilitati mai mari de colectare a DEEE-urilor, potrivit modificarilor aduse Hotararii de Guvern 448/2005.

Modificarile aduse HG 448 au fost aprobate in sedinta de Guvern din 13 octombrie si vor fi publicate in Monitorul Oficial in cateva zile. Noua lege pune o mai mare presiune pe producatorii de echipamente electronice si electrice. Pe langa faptul ca vor fi obligati sa tina evidenta produselor pe care le vand cel putin zece ani, ei vor avea si obligatii de preluare si valorificare a DEEE-urilor.

Distribuitorii sunt obligati prin lege sa asigure un schimb “unu la unu” al produselor electrocasnice: atunci cand livreaza clientului la domiciliu un anumit produs, sunt obligati sa il preia, la cerere, pe cel vechi, inlocuit de noul echipament. Aceasta obligatie exista si pana acum, insa modificarile aduse HG 448 prevad si amenzi pentru distribuitorii care nu respecta acest drept al clientilor.

Nicio localitate fara punct de colectare

Odata cu intrarea in vigoare a noii reglementari, autoritatile locale vor avea obligatia de a infiinta cate un centru de colectare a DEEE-urilor in fiecare localitate, iar in orasele mai mari, cate un centru pentru fiecare 50.000 de locuitori.

“Aceste puncte trebuie sa fie accesibile si cunoscute. In prezent, ele sunt foarte, foarte putine in toata tara, nu sunt cunoscute de populatie, iar cele cunoscute sunt prea departe”, a explicat Andrei Orban, presedintele Asociatiei colective Environ.

Reciclarea se face doar pe hartie

Una dintre problemele sistemului de management al DEEE-urilor in Romania este faptul ca pe piata exista foarte multi reciclatori care fac rabat de la standardele de tratare a deseurilor sau care prefera sa le vanda ca fier vechi, pentru a obtine un profit mai mare.

“La nivelul Uniunii Europene, 50% din cantitatea de DEEE-uri fie se recicleaza prost, fie doar pe hartie. Din aceasta cauza, Directiva care sta la baza legii romanesti a deseurilor se afla intr-un proces de inasprire”, a mai precizat Andrei Orban.

Potrivit lui Marius Costache, director general al companiei de colectare, tratare si reciclare Green WEEE, unele procedee de tratare nu reusesc sa elimine toate substantele periculoase, iar astfel acestea ajung in natura din frigiderele sau televizoarele vandute la fier vechi sau aruncate la intamplare.

Suntem prea saraci ca sa colectam cat europenii

In prezent, Romania trebuie sa colecteze si sa recicleze patru kilograme de DEEE-uri pe cap de locuitor, la fel ca si restul statelor membre UE. Insa toate campaniile de colectare ale asociatiilor, Marea Debarasare si toate eforturile de educare si responsabilizare nu reusesc sa stranga anual nici doua kilograme de DEEE-uri pe cap de locuitor.

Cele mai harnice tari din acest punct de vedere sunt Suedia, Norvegia, Belgia, Olanda si Luxemburg, care strang anual intre 10 si 16 kilograme pe cap de locuitor.

Cu toate acestea, diferenta de nivel de trai si de perceptie a colectarii selective isi spun cuvantul in Romania.

“In Romania nu se colecteaza pentru ca nu avem deseuri. Romanii folosesc electrocasnicele pana cand se strica, nu le schimba daca apare un model nou, ca belgienii sau olandezii. Din totalul deseurilor generate, numai 35% sunt colectate, tratate si raportate”, a declarat Valentin Negoita, presedintele asociatiei colective Ecotic.

De asemenea, Romania mai are mult de lucrat la capitolele educatie si infrastructura de colectare pentru a ajunge din urma tari cu traditie in protectia mediului. Astfel, majoritatea colectorilor si reciclatorilor considera ca tinta de patru kilograme pe cap de locuitor impusa Romaniei este nerealista.

Uniunea Europeana va analiza in perioada urmatoare posibilitatea modificarii tintelor de deseuri impuse statelor membre. Astfel, acestea nu vor mai fi exprimate in cantitati, ci in procente din deseurile generate pe piata. Cota de colectare si reciclare ar urma sa fie intre 65% si 85%, potrivit reciclatorilor.

“In Romania nu vom reusi sa strangem patru kilograme pe cap de locuitor nici daca facem raiduri nocturne. Puterea de cumparare a scazut si sunt oameni care, chiar daca au deseuri acasa, nu stiu unde sa le duca”, a adaugat presedintele Ecotic.
 

spot_img

Ultimele știri