Nouă motive pentru care ar trebui să consumi alimente produse local

in EcoLIFESTYLE 21 April 2015 826 Views

Studiile arată că majoritatea substanțelor nutritive din fructe și legume se formează pe parcursul procesului lor de coacere. În momentul în care sunt culese, zahărurile din ele încep să se transforme în amidon, iar substanțele nutritive să se diminueze. Prin urmare, cu cât consumi mai repede alimente proaspete, cu atât sunt mai nutritive pentru tine. Dar ăsta nu e singurul motiv pentru care încurajăm consumarea alimentelor produse local. 

15833123871_3577d01321_z

Sprijinirea fermelor locale: cumpărarea de alimente locale menține fermele locale și creează locuri de muncă pentru localnici, atât la ferme cât și în sistemele locale de procesare și distribuție a alimentelor.

Stimularea economiei locale: banii cheltuiți la fermele și la producătorii locali rămân în economia locală, generând astfel și mai multe locuri de muncă la alte întreprinderi locale.

Mai puțină deplasare: alimentele produse local au de parcurs un drum mult mai scurt până la piață, ceea ce înseamnă că se consumă mult mai puțin combustibil și se generează mai puține gaze cu efect de seră.

Mai puțină risipă: datorită lanțurilor de distribuție mai scurte, în procesul de distribuție, depozitare și comercializare a produsele locale, scade cantitatea de mâncare risipită.

Mai multă prospețime: alimentele locale sunt mai proaspete, mai sănătoase și mai gustoase, deoarece ajung într-un timp mai scurt de la fermă în farfuria ta. Astfel se pierd mult mai puține substanțe nutritive și alimentele nu se alterează atât de repede.

Benefic pentru sol: producția locală a alimentelor încurajează diversificarea agriculturii locale, ceea ce reduce dependența de monocultură – adică cultivarea unui singur tip de cultură pe o arie largă, în detrimentul solului.

Atrage turiști: alimentele locale promovează agroturismul – piețele agricultorilor și oportunitățile de a vizita fermele și producătorii locali ajută la atragerea de turiști în zonă.

Păstrarea unui spațiu deschis: cumpărarea alimentelor locale ajută fermele din zonă să supraviețuiască și chiar să prospere. Asta înseamnă că acele terenuri nu vor fi reamenajate în cartiere rezidențiale sau mall-uri.

Comunități mai conectate: creșterea locală a alimentelor contribuie la crearea și menținerea unor comunități mai vii, prin conectarea oamenilor cu agricultorii și producătorii care le furnizează mâncare sănătoasă, produsă local.

 

Sursă: EcoWatch.com

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Senzorii care detectează alterarea mâncării ar reduce risipa alimentară

Pierderile generate de risipa alimentară ar putea ajunge la 600 miliarde de dolari pe an

 

Comentarii

comentarii