Noua Zeelandă interzice exploatările petroliere și de gaze offshore

in Legislatie 18 April 2018 56 Views

Guvernul Noii Zeelande nu va mai acorda autorizații de exploatare a petrolului și a gazelor offshore, în efortul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice.

noua zeelanda petrol

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat că guvernul lucrează la un plan de tranziție către un viitor neutru din punct de vedere al carbonului, care va acoperi următorii 30 de ani.

„Tranzițiile trebuie să înceapă de undeva și dacă nu luăm decizii azi care intră în vigoare peste 30 de ani sau mai mult, riscăm să acționăm prea târziu și să cauzăm șocuri abrupte comunităților și țării noastre.”

Schimbările climatice au devenit o prioritate a guvernului Noii Zeelande, care a stabilit ca obiectiv tranziția la energie electrică obținută în totalitate din surse regenerabile până în 2035 și tranziția la o economie neutră din punct de vedere al carbonului până în 2050.

Decizia va afecta doar proiectele noi, iar cele 22 care există deja vor continua să funcționeze, acoperind o suprafață de 100.000 kilometri pătrați.

Green Report Shop Transport ECO

Organizațiile ecologice au aplaudat măsura guvernului, care contribuie la protejarea ecosistemelor. Jumătate dintre speciile de balene și delfini din lume trăiesc sau trec prin apele Noii Zeelande, fiind susceptibili la deversările de petrol și la undele sonice emise de dispozitivele de testare seismică.

Russel Norman, director executiv Greenpeace Noua Zeelandă, a subliniat importanța deciziei luate de Noua Zeelandă.

„Anunțul de azi este semnificativ și la nivel internațional. Oprind noile exploatări de petrol și gaze în apele noastre, a patra cea mai mare zonă economică exclusivă din lume este în afara limitelor pentru exploatări noi de combustibili fosili. Noua Zeelandă a înfruntat una dintre cele mai puternice industrii din lume.”

Luna trecută, Jacinda Ardern a acceptat o petiție cu 50.000 semnături inițiată de Greenpeace care cerea interzicerea exploatării petroliere și de gaze offshore.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii