Noua Zeelandă obligă băncile să raporteze impactul investițiilor asupra climei

in Legislatie 15 April 2021 109 Views

Noua Zeelandă va obliga băncile să dezvăluie impactul pe care investițiile lor îl au asupra schimbărilor climatice, în cadrul unui pachet legislativ în premieră mondială, menit să facă transparent bilanțul de mediu al sectorului financiar, potrivit phys.org.

Ministrul Comerțului, David Clark, a declarat că legea va face obligatorie raportarea climatică pentru bănci, companii de asigurări și firme de investiții.

“Faptul că am devenit prima țară din lume care introduce o astfel de lege înseamnă că avem oportunitatea de a da dovadă de un leadership real și de a deschide calea pentru ca și alte țări să facă obligatorii dezvăluirile legate de climă”, a declarat el.

Clark a spus că legea va obliga instituțiile financiare să ia în considerare impactul real pe care investițiile lor îl au asupra climei și ar permite publicului să evalueze performanța acestora.

“Este important ca fiecare parte a economiei neozeelandeze să ne ajute să reducem emisiile și să facem tranziția către un viitor cu emisii reduse de dioxid de carbon”, a spus el. “Această legislație garantează că organizațiile financiare dezvăluie și, în cele din urmă, iau măsuri împotriva riscurilor și oportunităților legate de climă.”

Legislația a fost introdusă luni și, dacă va fi adoptată, va face obligatorie raportarea privind impactul investițiilor asupra climei până în 2023.

Ministrul Schimbărilor Climatice, James Shaw, a declarat că rapoartele anuale vor sublinia probabil faptul că investițiile cu emisii ridicate de dioxid de carbon vor deveni mai puțin atractive pe măsură ce măsurile de reducere a emisiilor se vor impune.

“Pur și simplu nu putem ajunge la emisii nete de dioxid de carbon zero până în 2050 dacă sectorul financiar nu știe ce impact au investițiile lor asupra climei. Această lege va aduce riscurile climatice și rezistența la schimbările climatice în centrul procesului de luare a deciziilor financiare și de afaceri”, a mai spus el.

Prim-ministrul de centru-stânga al Noii Zeelande, Jacinda Ardern, s-a angajat ca această națiune din Pacificul de Sud să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 și să își genereze întreaga energie din surse regenerabile până în 2035.

 

Comentarii

comentarii