Noul guvern din Danemarca a semnat un acord prin care schimb─ârile climatice devin o prioritate

Social-democra╚Ťii din Danemarca ╚Öi cei trei alia╚Ťi de centru-st├ónga au convenit pe 26 iunie asupra unui program politic care urm─âre╚Öte promovarea uneia dintre cele mai ambi╚Ťioase politici climatice din lume, transmite Euractiv.

Cele trei s─âpt─âm├óni de negocieri dintre liderul social-democra╚Ťilor, Mette Frederiksen ╚Öi alia╚Ťii s─âi, au produs un acord de 18 pagini care descrie ╚Öase priorit─â╚Ťi generale despre care acesta a spus c─â va ajuta “s─â duc─â Danemarca ├«ntr-o nou─â direc╚Ťie”.

Documentul intitulat “O direc╚Ťie echitabil─â pentru Danemarca” include reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de ser─â p├ón─â ├«n 2030, oprirea v├ónz─ârii tuturor autoturismelor noi diesel, dar ╚Öi pe benzin─â ├«ncep├ónd cu anul 2030 ╚Öi adoptarea uneiui plan de ac╚Ťiuni privind schimb─ârile climatice, precum ╚Öi promovarea unor obiective mai ambi╚Ťioase ├«n cadrul UE ╚Öi consolidarea diploma╚Ťiei verzi a ╚Ť─ârii.

Danemarca a ajuns la o reducere a emisiilor de 35% în 2018, a explicat John Nordbo, șeful Climate Advocacy at Care Denmark.

“Anun╚Ťul de ast─âzi ├«nseamn─â c─â ╚Ťara vizeaz─â o dublare a ╚Ťintei sale de reducere ├«n urm─âtorii 11 ani, precum ╚Öi un obiectiv de 0% emsii p├ón─â ├«n 2040”, a ad─âugat el.

Aceasta reprezint─â o ├«ntoarcere la 180 de grade a strategiei guvernului conservator precedent, care a renun╚Ťat la orice ╚Ťinta ╚Öi ini╚Ťiative privind clima, a mai spus el.

“Acordul de ast─âzi este pentru a ne asigura c─â Danemarca va reveni din nou pe calea luptei ├«mpotriva ├«nc─âlzirii globale. Din fericire, coincide cu pre╚Öedin╚Ťia finlandez─â a UE care urmeaz─â s─â ├«nceap─â”, a subliniat el.


Textul spune c─â obiectivul “este foarte ambi╚Ťios ╚Öi va fi deosebit de dificil s─â fie atins─â ultima parte a obiectivului reducere a emisiilor de la 65% la 70%” ╚Öi subliniaz─â c─â guvernul va trebui s─â identifice instrumentele ╚Öi m─âsurile necesare pentru a atinge acest obiectiv.

Documentul specific─â, de asemenea, c─â va face acest lucru ├«n conformitate cu Consiliul pentru Clim─â al ╚Ť─ârii ├«mpreun─â cu al╚Ťi exper╚Ťi.

├Än emiterea documentului, cele patru p─âr╚Ťi au ╚Ötiut c─â au avut sprijinul societ─â╚Ťii civile daneze.

“├Änc─âlzirea global─â a reprezentat cel mai important subiect ├«n timpul campaniei electorale din Danemarca”, a declarat John Nordbo. “Aceasta se datoreaz─â valului de c─âldur─â ╚Öi secetei din vara trecut─â. A deschis ochii oamenilor, ar─ât├ónd c─â schimb─ârile climatice sunt reale ╚Öi c─â deja se afl─â ├«n plin─â desf─â╚Öurare “.

El a mai spus c─â mi╚Öcarea ini╚Ťiat─â de Greta Thunberg ├«n Suedia a adus un impuls ├«n jurul luptei ├«mpotriva ├«nc─âlzirii globale ├«n timpul campaniei electorale, culmin├ónd cu o peti╚Ťie din partea societ─â╚Ťii civile, care a solicitat o lege privind clima ├«n Danemarca.

  

Comentarii

comentarii