Noul trend împotriva plasticului: paie din paste

Barurile din Italia, dar și cele din Marea Britanie, au început să ofere paie din paste, în locul celor din plastic. Făcute doar din grâu dur și apă, acestea se descompun peste noapte (dar pot fi, la fel de bine, și gătite). Spre comparație, paiele din hârtie se descompun în 30 – 60 de zile.

„Am lucrat în vânzări pentru o perioadă lungă de timp și începusem să mă plictisesc de domeniul ăsta. Dintotdeauna mi-a păsat cu adevărat de mediu și îmi place să călătoresc și să fac scufundări, deci eram conștient de problema cu plasticul”, a povestit britanicul Maxim Glemann a creat compania Stroodles pentru Ladbible.

Paiele din paste nu au gust și rezistă în băuturile reci cel puțin o oră. Cu cât e mai rece băutura, cu atât rezistă mai mult.

„Oamenii le consumă până la urmă ca snack-uri, de obicei după câteva pahare de gin cu tonic”, a mai spus amuzat bărbatul.

Nu sunt recomandate pentru băuturi fierbinți, deoarece „ca în cazul oricărui tip de pai folosit în acest caz, pot duce la arsuri pe limbă”. Dar pot fi folosite pentru a amesteca în cafea, de exemplu.

„Stroodles sunt recomandate pentru utilizarea în băuturi reci. Altfel, doar dacă vrei să faci supă de tăieței”, scrie compania pe site.  

„Am văzut copii care au băut ciocolată caldă cu paiele noastre și s-au distrat la urmă, când paiele se îndoiau”.

Paiele din paste, cu diametru de aproximativ 7.5 milimetri și 24 – 25 centimetri lungime, sunt produse în Italia și distribuite în țara de producție și în Marea Britanie. O cutie de 12 paie costă 17 lei, iar una de 100 – 68 de lei.

Totuși, deși este pasionat de protejarea mediului, Maxim spune că nu vrea să îi sperie pe oameni: „Nu vreau să le predic și să le spun că lumea se va sfârși dacă ei vor continua să folosească plastic. Stroodles sunt un mod distractiv de a începe această educație și cred că încurajează oamenii să realizeze și să se gândească mai mult la alegerile pe care le fac”.

Astfel, el vrea să se adreseze și oamenilor care sunt mai puțin conștienți de impactul pe care îl au asupra mediului și vrea să le schimbe comportamentul fără să fie agresiv sau acuzator.

„Abordarea este să faci asta într-un mod distractiv și fără să arăți cu degetul. Prefer ca oamenii să înceapă să se întrebe singuri: «De ce am un pai de paste în băutură?». Să realizeze singuri și să tragă concluziile, decât să le fie ceva impus. E o metodă mult mai puternică în a crea schimbări de mentalitate și de comportament. Și, poate, data viitoare când li se va oferi o pungă de plastic, vor reacționa diferit”, a mai spus el pentru Bored Panda.

Potrivit unor estimări, numai Marea Britanie aruncă în fiecare an 4,4 miliarde de paie din plastic pe an.

Citește și: O cafenea din Filipine oferă paie din frunze de cocotier, în locul celor din plastic

spot_img

Ultimele știri