Numărul mașinilor ecologice vândute în România s-a dublat în primele cinci luni ale anului

Numărul mașinilor ecologice (electrice și hibride) vândute în România s-a dublat, în primele cinci luni, la 1.372 de unităţi, faţă de intervalul similar din anul anterior, când se vânduseră 726 de vehicule, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

 

 

Interesul în creștere pentru astfel de mașini se datorează inclusiv pe fondul stimulentelor acordate prin Programul “Rabla Plus”.

 

Astfel, după primele 5 luni din 2018, acestea ajung să dețină o pondere de 2,3% din total piață, superior celui de anul trecut, când acesta era de doar 1,7%. Prin comparație, ponderea autoturismelor cu motoare pe benzină continuă să crească, ajungând să dețină, după primele 5 luni din 2018 un procent de 58,8% din total, semnificativ mai mare față de ponderea pe care o avea în aceeași perioadă a lui 2017 (47,8%).

„Chiar dacă volumele sunt încă foarte mici, evoluția este una extrem de încurajatoare, creșterea înregistrată în acest an fiind de +380% (de 5 ori mai mare) pe segmentul celor electrice și, respectiv +62,8% la cele hibride”, se arată într-un comunicat al APIA.

 

În luna mai a acestui an, au fost comercializate 354 de autoturisme electrice şi hibrid, în creştere cu 1,43%, în comparaţie cu luna precedentă, când s-au înregistrat 349 de exemplare noi vândute.

Potrivit APIA, în topul celor mai comercializate mărci de autoturisme electrice 100%, în intervalul ianuarie – mai, primul loc a fost ocupat de Volkswagen, cu 105 unităţi, urmat de smart (51 de exemplare), BMW (46), Mercedes Benz (22), Renault (16), Volvo (15), Porsche (8) şi Audi (6).

Totodată, cele mai multe autoturisme hibrid vândute în România, în perioada de referinţă, au fost înregistrate de Toyota (931 de unităţi), Lexus (46), Ford (25), Audi (13) şi Mercedes Benz (16).

”Aceste date demonstrează, în mod clar, interesul tot mai mare al persoanelor juridice, dar și fizice din România pentru această categorie de autoturisme, care, susținute corespunzător, au devenit tot mai prezente în trafic, contribuind, astfel, la reducerea nivelului de poluare din marile orașe”, mai spune APIA.

 

La jumătatea lunii martie a acestui an, Ministerul Mediului a lansat o nouă sesiune a programului Rabla Plus, pentru cei care vor să-şi achiziţioneze o maşină ecologică. Bugetul alocat acestui program se ridică la 120 milioane lei, valoare în care se pot acorda două tipuri de ecotichete.

 

Citește și: PMB anunță înființarea a 40 de stații de încărcare pentru mașini electrice

Vânzările de maşini electrice la nivel global au crescut cu 50% în 2017

spot_img

Ultimele știri